Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 22 sep 2014, and is filled under Noterat, Research.

Current post is tagged

, , ,

Den som trollar på nätet har ofta psykopata drag

asatrons trickstergud LokeEn studie som först fick uppmärksamhet i februari har nu till sist publicerats ”på riktigt” och lett till en del missförstånd.

Studien säger, i korthet, att den som trollar på internet ofta har höga värden inom den s.k. ”mörka triaden” (narcissism, psykopati och cynisk/manipulativ attityd) samt sadistisk personlighet.

Förvirringen består i betydelseglidningen som (internet-)troll genomgått när det blivit en etablerad term i svenskan. De troll som avses i studien är alltså inte främst näthatarna – de som är hätska och dåliga på att argumentera, utan de som mer agerar tricksters – som sprider kaos för att de tycker det är kul.

Eller, som artikelförfattartrion Erin E. Buckels, Paul D. Trapnell och Delroy L. Paulhus skriver i inledningen:

Online trolling is the practice of behaving in a deceptive, destructive, or disruptive manner in a social setting on the Internet with no apparent instrumental purpose.

Studien säger alltså inte att den genomsnittlige kvinnohataren eller rasisten i kommentarsfältet är en narcissistiskt machiavellisk sadist (där ligger det annan problematik i grunden), utan att de som skriver hatiskt för att det är kul ofta är narcissistiska machiavelliska sadister med psykopata drag.

Stapeldiagram med fördelningen av egenskaper hos personer med olika kommentarssyften.Det diagram studien delar med sig av visar fördelningen av egenskaperna maniulation (machiavellism), narcissism, psykopati, samt direkt och indirekt sadism hos fem grupper – de som aldrig skriver kommentarer, de som främst debatterar, chattare, trollare och de som inte har ett huvudintresse inom sin kommentering.

Ett caveat är att testgrupperna var relativt små och kanske inte helt representativa för en genomsnittlig kommentarstrådspopulation, men studien ändå visar väldigt tydligt att det är en enorm skillnad mellan trollen inom gruppen och alla andra då de förra har mångdubbelt högre nivå inom alla de negativa egenskaper som det screenades för.

Mitt antagande är att näthatarna registrerar avsevärt lägre på de olika områdena bl.a. helt enkelt för att de oftast är extremt kortsiktiga i sitt agerande (d.v.s. mer affektiva än machiavelliska) och inte sällan drivs av rädslan för en (imaginärt) hotad gemenskap än sin narcissism. Att det sedan tar sig uttryck i former som de ”riktiga” trollen använt är väl mest en bekräftelse av Poes lag: ett tillräckligt skickligt troll går inte att skilja från en äkta fanatiker.

Studien publicerades i Personality and Individual Differences  Vol. 67 och går att ladda ner mot betalning hos bl.a Sciencedirect: Trolls just want to have fun

Kommentarer inaktiverade.