Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 02 okt 2015, and is filled under Användbarhet, Noterat.

Current post is tagged

, , ,

Ring P1 har stängt kommenteringen (fast bara hos SR)

Kommentarsfältsdöden har skördat ytterligare ett offer och denna gång är det Ring P1 som slopar sitt till förmån för kommentering på sociala nätverk.

Det stängdes i måndags och anledningen som anges är att besökarnas aktivitet i det egna kommentarsfältet har minskat rejält under de senaste åren och inte motiverar den tid (= resurskostnad) som måste läggas av redaktionen för att föra dialog och moderera. Den som inte vill eller har möjlighet att ringa in får alltså föra diskussionen via Facebook, Google+, Twitter eller genom att maila redaktionen.

Fördelen med förändringen är väl främst ekonomisk då de sparar in den resurs som hanterade det egna kommentarsfältet (och som nu kan ägna full tid åt sociala medier-kommentarerna), men samtidigt finns ju den nackdel i att lägga ut kommenteringen på andra plattformar som tagits upp förut: att tvingas lyda under andras regler (och oftast under andra länders lagar).

Vänta – va?

I det generella fallet kan ”yttrandefriheten” nästan enbart bli snävare på ett externt kommentarsfält än i ett egendrivet på grund av att de olika regelverken inte kommer överlappa perfekt.

Venndiagram visandes överlappet mellan företagets och det externa kommentarssystemets reglerFör: som vi vet så har ju t.ex. Facebook och Google+ kravet att använda det namn som man är ”känd under i vardagen” och tillåter ganska grov rasism och sexism, medan Ring P1 å sin sida tillåter anonym kommentering och inte tillåter rasism eller sexism (m.a.o. dags för Ring P1 att uppdatera sina kommentarsregler för första gången sedan 2010).

Dessutom läggs ju integritetsaspekten att besökarna (ofta ovetandes) lämnar ut väldigt mycket mer personlig data och detta till kommersiella aktörer som bl.a. säljer den vidare – är det okej för ett Public Service-bolag?

Tack till Nils som uppmärksammade mig på nyheten (via kommentarsfältet på Ingen Kommentar, no less)!

Detta blev f.ö. det tvåhundrade inlägget på Ingen Kommentar sen starten för snart sex år sedan. Stort tack till alla som läst, kommenterat, kommit med tips och i allmänhet varit engagerade!

One Comment

  1. Nils Wernberg
    7 oktober, 2015

    Medvetet eller omedvetet har redaktionen lagt mycket energi på framförallt Facebook vilket gått ut över kvaliten på den egna hemsidan och kommentarsfälten där. Som jag ser det har man begått alla fel som varit möjliga. Enbart två ämnen har varit öppna för debatt samtidigt (till skillnad från Facebook där det inte varit några problem med att öppna två tre debatter per dag). Definitionerna av vad som räknats höra till ämnet och vad som varit OT har varit skrattretande (eller gråtframkallande) snäva, varför knappt någon vågat skriva något av rädsla att bli raderad. Inte en bakgrundteckningar till det ämne som varit aktuellt har tillåtits.
    Modereringen har varit direkt aggressiv. Inte minsta lilla oskyldiga skämt har tillåtits.
    All öppen kritik av redaktionen har varit helt förbjuden.
    Att forumet skulle läggas ner har jag länge haft på känn, men jag blev ändå upprörd när beskedet kom.
    Nu har jag lärt mig att med den nuvarande redaktionen är all kommunikation omöjlig. Alltså återstår att gilla läget och välja en av de nya plattformarna. Som tur är kan redaktionen knappast lägga ner allt utom Facebook, även om det är det de helst skulle vilja. Gynnandet får inte bli alltför uppenbart.