Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 29 jan 2016, and is filled under Integritet, Lagen och kommentarerna.

Current post is tagged

, ,

Sverige implementerar EU-förordningen om ”åldersgräns” för sociala medier

Europeiska Unionens fanaSVT rapporterar idag att EU-direktivet gällande uppgiftsskydd kommer implementeras inom två år.

Vad gäller det?

EU-direktivet reglerar i korthet behandlingen av dina personuppgifter.

Ett par av de (för den enskilde) positiva sakerna är:

Rätten att bli glömd – du ska kunna begära att t.ex. Google eller Facebook tar bort den info som finns kopplad till din person, förutsatt att det inte finns legitima skäl att behålla dem. Vad ”legitima skäl” är riskerar dock att variera, samt att det riskerar att göra t.ex. journalistiskt arbete svårare vad gäller att efterforska legitimt intressanta personer.

Rätt till dina lagrade uppgifter – du ska kunna få reda på vilka uppgifter som en tjänst lagrar om dig, hur de behandlas, samt att du enkelt ska kunna föra över dem till en annan tjänst.

Den sak som dock fått mest uppmärksamhet just idag är införandet av åldersgräns för sociala medier.

Enligt direktivets Artikel 8 (pdf) måste barn under 13 års ålder ha föräldrarnas tillstånd att registrera sig på tjänster som kommer behandla deras persondata, d.v.s. varje enskilt sociala medie som tweensen vill regga sig på måste godkännas av målsman.

Åldersgränser för sociala media-registreringDetta är dock ett fall där EU-lagen följer efter tjänsteleverantörerna (och framför allt amerikansk lag), då de större plattformarna redan har åldersgräns p.g.a. de amerikanska lagar de verkar under. Helt enkelt: ska du regga dig på Facebook, Instagram, eller till och med Kik (med flera) måste du redan be föräldrarna om lov om du är under 13 år enligt siternas regler.

Min misstanke är att det kommer bli som med att gå mot röd gubbe – de barn som vill regga sig utan förälders vetskap kommer göra det ändå.

Det positiva med att sätta en åldersgräns är att innehållet hos en del tjänsteleverantörer definitivt inte lämpar sig för barn (liksom en del filmer inte lämpar sig för barn) och att leverantörerna inte ska kunna ingå avtal med barn utan föräldrars samtycke, men den stora risken med att sätta en lag för åldern är att vissa föräldrar till utsatta barn kommer hetsa tjänsteleverantörerna att efterleva ålderdsgränserna hårdare och därmed omöjliggöra för sina barn att få reda på hur de kan få hjälp.

Just nu är jag smått skeptisk till lagens nytta vad gäller åldersgränsen.

[tillägg 29/1-16:

09:10 – Passa även på att läsa DI:s tidigare artikel om åldersgränsen. som tar upp EU-förslaget formulering om att länderna får bestämma åldersgräns upp till 16 år

09:23 – Forskaren Elza Dunkels kommenterar hos SVT bl.a. att åldersgränsen utgår från en felaktig analys.

11:04 – Ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter skriver om varför en del barn ändå kommer ha behov av finnas på sociala medier.

13:15 – SVT har kontaktat Datainspektionen som säger att det är oklart hur långt föräldrarnas godkännande räcker.]

Kommentarer inaktiverade.