Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 27 jul 2011, and is filled under Etik.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

Dags för SVT, SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, Newsmill m.fl. att uppfylla sitt ansvar?

Detta handlar till viss del om terrordådet i Norge, men mer om den kultur där terroristen fick sin näring och framför allt om en av de offentliga scener där han och hans meningsfränder agerat tämligen ostört i åratal.

Därför riktar jag detta till er ansvariga på bland annat SVT.se, SvD.se, DN.se, Expressen.se, Aftonbladet.se och Newsmill.se att ta ert ansvar för det ni tillåter publiceras på era siter.

Jag tänker inte dock inte ta med tång i diskussionen om det redaktionella materialet som i vissa fall är illa nog, utan om kommentarsfältet, det era redaktioner internt kallar ”pissrännan”.

Den där pissrännan är inte bara någonting ni pliktskyldigt kan kolla om någon anmäler en kommentar, utan det är en del av ert publiceringsflöde. Ett publiceringsflöde där uppemot 15% av inläggen är, hatiska hätska och fientliga – i snitt.

Kommentarerna har jag tänkt mig som något som missanpassade tonårspojkar och ensamma bittra äldre män hävt ur sig, för att de vill hitta syndabockar till att de själva mår dåligt. De här människorna sitter fast bakom sina skärmar och är ingenting att oroa sig för, har jag resonerat, så fort de inte är anonyma längre så beter de sig säkert som folk. Men nu har en av dem kommit ut i verkligheten, och gjort just det som de så länge talat om. Det trodde jag aldrig!/ Anna Ardin i En kommentarsfältshatare som kom ut ur skärmen.

Jag hade tänkt göra ett snabbt test där jag tänkte kolla kommentarstrådar på fem artiklar på respektive site, alla publicerade efter terrordåden, men redan efter den första (på svtdebatt.se) tappade jag orken och lusten. Där kunde det här ha blivit förpassat till utkastkorgen för all tid och evighet, men sen kom detta:

När jag läste ur gärningsmannens dagbok kände jag igen mycket från de kommentarer som både VF och andra tidningar, som till exempel Aftonbladet och Dagens Nyheter, får på nätet. Det är både främlingsfientliga kommentarer och hat mot socialdemokrater. / Peter Franke, Värmlands Folkblad

Ovanstående citat sammanfattar problemet och slutsatsen detta inlägg avhandlar:

Ni har alltid haft valet att låta kommentarsfälten förbli en närapå oreglerad plattform för hat, eller göra det till den plattform för läsarna att föra en dialog – både med varandra och er. Hittills har ni via passivitet valt det tidigare.

Terroristens manifest visar de åsikter som dyker upp hos er, i era kommentarsfält och som ni ansvarar för. Det spelar ingen roll att ni har ett regelverk som säger att hets och hot inte får förekomma om ni inte själva ser till att det efterlevs.

Om ni inte kan hantera uppgiften bör ni avsäga er den och stänga ner kommentarsfälten.

MEN DET FÅR MAN JU INTE SÄGA I DET HÄR LANDET! / Kommentarsfältherrar, överallt, hela tiden.

12 Comments

 1. e
  27 juli, 2011

  Så tragiskt att det ska krävas att en vit nordisk man genomför något såhär sjukt och hemskt mot andra människor för att folk först nu ska reagera på vad som skrivs i dessa kommentatorsfält. Detta har fan pågått i flera år nu och hatet flyter fram likt en tsunami som inte går att stoppas. Varenda dags- och kvällstidning har samma frenetiska flöde av hat och misstro mot, ja mer eller mindre allt, makthavare, statliga institutioner, välgörenhetsorganisationer, internationella aktörer, medmänniskor och i synnerhet media. En paradox i sig att exempelvis så många människor som säger sig hata Aftonbladet ändå sitter och dagligen läser deras nyheter och kommenterar artiklar. Även om det inte alltid är hat, fördomar eller rasistiska åsikter (15% skriver du) som yttras så är det, skulle jag vilja uppskatta det, i minst 50% av fallen där ett primitivt och vulgärt språk som används som jag har svårt att se dessa människor sen använda i vardagslivet, och i synnerhet inte vara så konfliktbenägna som de är på nätet. Men den värsta och mest hatiska och rasistiska smältdegeln på internet är självklart Flashback. När jag läser några få rader där blir jag fan rädd på riktigt. Rädd och äcklad. Hundratals människor som dunkar varandras rygg och skriver om hur ”somaliska negrer kommer hit och våldtar våra svenska kvinnor” men även om hur ”svenska kvinnor är horor som tillåter sig knullas av utlänningar”. Det är fan helt stört. Och där låter vi dom växa. De sprider sina hemska åsikter, falsk information och propaganda. ”Utbildar” varandra, och de användarna högre upp i hiearkin tillrättavisar de okunniga och lär dom hur dom ska tycka och tänka. Där frodas deras åsikter och de när sig på varandras idioti. Jag har till och med en ytlig bekant som blivit Sverigedemokrat på enbart det han läst på Flashback. Han har svalt allt med hull och hår, utan något eget kritiskt tänkande.

  • André
   27 juli, 2011

   Tack för kommentaren!
   De 15% jag refererat till är ett ungefärligt snitt av kommentarer från artiklar om allt från vinprovning och fotboll till kriminalitet och politik. D.v.s. det är inte nischat på just de ”känsliga” ämnena där de flesta problematiska kommentarerna dyker upp.

   Ang. privata forum så är det inte alltid lätt att övertyga dem om att moderera efter etiska riktlinjer. Dock kan nog problem som med din bekant minskas om media tar sitt ansvar.
   För när de medier som ska visa integritet och hålla en viss nivå låter samma saker publiceras som finns på de mörkare delarna av internet, trots de pressetiska riktlinjerna, och trots sina kommentarsregler, ger de legitimitet till både debattsättet och åsikterna.
   Framför allt när redaktionerna helt lämnar kommentarsfälten vind för våg.

 2. Michael Eriksson
  27 juli, 2011

  I mina erfarenheter är problemet det omvända: Det censureras för mycket, för godtyckligt, och kommentarer som inte är hatiska/olämpliga/sexistiska/m.m. ges ofta denna stämpel för att tysta oliktänkade.

  En absolut förutsättning för intellektuella framsteg och ett bevarande av demokratin är att även de oliktänkande får komma till tals.

  Jfr. här tex. http://michaeleriksson.wordpress.com/2010/07/27/comment-censorship-and-comment-policies-i-preliminaries/ och följande inlägg.

  Att du citerar just Anna Ardin (som jag själv känner som en åsiktsintolerant och dåligt informerad feminist) stärker inte direkt din sak.

  • André
   27 juli, 2011

   Tack för kommentaren.
   Jag talar inte om censur utan om att hålla en diskussionsvänlig nivå (och i ditt Preliminaries-inlägg ger du bra saker för modereratorer att tänka på), för visst ska ”oliktänkande” få komma till tals, men på precis samma villkor som alla andra.
   Citatet från Ardin kom sig av att hennes inlägg länkades runt på Twitter och hade en rubrik som fångade mitt intresse, så jag läste och fann det citerade stycket väldigt talande för hur jag tror många reagerade: ”nu har en av dem kommit ut i verkligheten, och gjort just det som de så länge talat om. Det trodde jag aldrig!

 3. André
  28 juli, 2011

  En liten uppdatering:
  På SverigesRadio.se har det kommit upp en artikel om kommentarerna där en ansvarig från Interaktiv Säkerhet (företaget som sköter bl.a. SvD.se:s kommentarsmoderering) påstår att inlägg som bryter mot reglerna försvinner inom två timmar.

  Här är ett praktexempel på artikel där dels författaren, men även tidningens redaktion skulle vara behövda i kommentarsfältet för att bemöta de osakliga och direkt felaktiga påståenden som görs (och får 10-20 gillanden per propagandainlägg):
  Europa måste värna sina värden.

  Att även Interaktiv Säkerhet behövs där visas av inlägget som börjar med ”Tja, varför inte stoppa läckaget istället för bara torka upp efter?” – ett närapå direkt citat från terroristens manifest (”moppa inte golvet, laga hålet” – ur Sydsvenskan.se).
  Det ska bli intressant att se om Interaktiv Säkerhet tar bort inlägget och det ska framför allt bli intressant att se hur många gilla-markeringar det inlägget får (i skrivande stund – 43 minuter efter kommentarens publicering – har det 18 gillanden).

  [uppdatering kl. 16:05
  Efter att jag via Twitter och Twitpic påpekade det olämpliga med ovannämnda inlägg för SvD (c:a 2,5 timmar efter publicering) stängdes kommenteringen. Inlägget låg dock kvar i ungefär lika lång tid igen fram till dess att jag påpekade att man både kunde läsa det och besvara det.
  SvD.se behöver verkligen se över hur Disqus fungerar för dem.]

 4. […] Öppet brev till medierna – Tyvärr fortfarande aktuellt om ansvaret för diskussionens ton. […]

 5. Kalle Svensson
  19 april, 2012

  Denna ”artikel” återspeglar det sjuka samhällsklimat som råder i Sverige. Man pratar ofta om ansvar och etiska riktlinjer. Vad betyder då detta?
  I andra länder i väst betyder det att medier, även om det är svårt, skall ha som mål att beskriva en objektiv verklighet. Man skall försöka skildra verkligheten som den faktiskt ser ut. En förutsättning i en demokrati så att folket skall kunna göra korrekta val.
  Detta synsätt existerar dock inte i Sverige. Här menar man istället att etiska riktlinjer innebär att vad man förmedlar inte skall leda till oönskade beteenden. Man har följaktligen vänt på det hela. Man skall dölja och förvrida verkligheten för att genom social konstruktion åstadkomma specifika beteenden och politiska mål i samhället. Detta gör mig illamående.

  • André
   19 april, 2012

   Hej Kalle,

   Att bli illamående när någon vill utbyta idéer istället för att gräla är inte ett bra tecken.
   Men visst, några svar och kommentarer:
   1. Detta är ingen artikel. Det är ett öppet brev.
   2. Den bild av ”andra västländer” kontra Sverige du målar upp är mer en konstruktion för att din argumentation ska ha nåt att luta sig mot än någon med fakta överensstämmande verklighetsanalys. Många västerländska medier har en klart restriktivare moderering av kommentarerna än det jag förespråkar (i brevet och annorstädes). Men det är klart, det finns ju alltid Fox News – fairly imbalanced.
   3. Du bör nog tänka över vilken ”verklighet” du vill leva i om du förespråkar fri access överallt för en väldigt liten minoritet att vräka ur sig påhopp och rena lögner, inte minst för att det eller dess konsekvenser en dag kan drabba dig själv (se gärna inlägget ”Att hänga ut en hatare”).
   4. Det viktiga i en demokrati är inte att folket ska få göra korrekta val – vad som räknas som ”korrekt” varierar ju över tiden. Det viktiga är att vi får göra informerade val. Att upplåta utrymme åt andra att sprida lögner och personangrepp är inte att underlätta möjligheterna till ett informerat val, utan det motsatta: det försvårar för demokratiarbetet att en liten grupp jämt och ständigt ska kapa diskussionen för att sprida sin hemsnickrade och konspiratoriska ”sanning”.

 6. […] är bra att Expressen förstått att de hittills inte kunnat hantera kommentarerna, men det är tråkigt att de inte kunde lagt resurser på att styra upp det rätt (även om […]

 7. […] är bra att Expressen förstått att de hittills inte kunnat hantera kommentarerna, men det är tråkigt att de inte kunde lagt resurser på att styra upp det rätt (även om […]

 8. […] Till sist är det även synd att det tog över ett år för dem att komma fram till vad jag skrev till bl.a. dem efter terrordåden i Norge 2011 och haft ett par diskussioner via Twitter med bl.a. @Sakine om:  Den som inte har resurser att ta hand om kommentarsfält bör heller inte hålla dem öppna. / Newsmills redaktion 2012-09-12 Om ni inte kan hantera uppgiften bör ni avsäga er den och stänga ner kommentarsfälten. / IngenKommentar (öppet brev till 2011-07-27 […]

 9. […] De bekräftar mitt antagande från igår om att det handlar om ett fåtal vars överrepresentation i kommentarsfälten ger intrycket att de är så många fler än de är (och som jag skrev för över två år sen behöver SVT m.fl. ta tag i problemet). […]