Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 29 sep 2011, and is filled under Användbarhet, Guide.

Current post is tagged

, , , ,

Dela dina cirklar på Google+

Google+ circles logoSå kom till slut de delningsbara cirklarna, som förutspåtts i en kommentar här tidigare.

De har tyvärr inte implementerats på det sätt jag hoppades (dynamiska och curerade), utan är helt enkelt exporterbara så att andra kan kopiera cirkeln som den ser ut där och då. Eventuella tillägg eller borttagande av personer i efterhand får göras manuellt av alla som kopierat cirkeln istället för att cirkelskaparen kan sköta det centralt.

Hur gör jag?

Först och främst: lägg till dig själv i den cirkel du vill dela, för när någon sprider den vidare är det ju inte säkert att nästa person som börjar följa den även följer dig, så om det är en cirkel som du brukar dela till bör du själv vara med i den.

Att dela ut en cirkel är lätt. Allt du behöver göra är att gå till dina cirklar och följa tre enkla steg (klicka på bilden för större version):

 1. Delning av cirklarKlicka på den cirkel du vill dela ut.
 2. Välj alternativet Dela.
 3. Välj vilka du vill dela cirkeln med, skriv gärna ett meddelande (d.v.s. precis som när du gör ett vanligt inlägg) och klicka Dela.
 4. Presto! Cirkeln publiceras i ditt flöde till de du vill dela den till.

Men, då ligger den ju bara i ditt flöde och kommer försvinna nedåt och gömmas i historiken allteftersom du skriver nytt. Något som betyder att de som kan vara intresserade av cirkeln riskerar att missa den.

En lösning då är att publicera cirkeln på din profil (än en gång: klicka på bilden för större version)

 1. Dela cirkel på profilenGå till inlägget där cirkeln publicerades och kopiera länken från publiceringstiden.
 2. Gå till din profil och välj redigera.
 3. Välj att redigera dina rekommenderade länkar.
 4. Lägg till din delade cirkel (och glöm inte att ge den ett beskrivande namn – gärna med ”cirkel”/”circle” i titeln).

Var det allt?

Japp, det är alltså inte så krångligt att dela cirklar, men det finns några småsaker att hålla koll på för att det ska bli effektivt. För ett problem är att för att delningen ska fungera som tänkt i en temacirkel måste alla i den antingen dela specifikt till cirkeln eller publikt. D.v.s. samma glapp i överlapp som tagits upp tidigare.

Extratipsen är alltså:

 • Lägg till dig själv i cirkeln om det är en som du själv vill dela till.
 • Se till så att de som cirkeln följer antingen delar publikt eller till cirkeln (det senare är exempel på en arbetsplatscirkel där delning sker inom företaget).
 • Ge cirkeln ett beskrivande namn om du lägger upp den på din profil, ”Delad cirkel” säger inte så mycket.

Google+ delad cirkelEtt mysterium som kvarstår är dock vad de gröna cirklarna är till för, eftersom delningsfunktionen helt enkelt lagts till i de vanliga cirklarna.

4 Comments

 1. Pernillha Engström
  29 september, 2011

  Hur lägger man till sig själv i en krets? Jag får det inte att funka…

  • André
   29 september, 2011

   Oj! Bra fångat, det borde jag ju ha skrivit!
   När du redigerar din krets kan du genom att klicka lägg till person fylla i din googlemail, vilket lägger till dig i kretsen.
   Skriver in det i guiden på en gång!

   Tack för kommentaren :)

 2. Simon Winter
  29 september, 2011

  Tack för att du gick igenom funktionen. (O)lustigt att de gjort det som en mängd identiteter som man kopierar och inte så som du föreslog. Undrar om det är tekniskt så mycket mer komplicerat.

  • André
   30 september, 2011

   Tack för att du läste :)
   Jag skulle kunna tänka mig att den nuvarande delningsfunktionen är en direkt kopia av de användartricks som dök upp för cirkeldelning tidigare, d.v.s. en enkel export / import av användar-ID:n, medan en dynamisk cirkel skulle kräva en koppling till cirkeladmins konto o.s.v.
   Så det är nog lite mer komplicerat, men inget som jag inte tror att en talangfull googler inte klarar av att göra hyfsat på en helg eller två ;)