Jillian C. York upptäckte en dag att hennes blogg var blockerad från visning från en del platser.
York är bl.a. skribent för Al Jazeera och driver på fritiden en blogg om erotik och yttrandefrihet. Det i sig kan i och för sig få en blogg blockad i många länder, men så var det inte denna gång, utan när hon undersökte saken visade det sig att Websense, ett webfiltreringsföretag, hade klassificerat bloggen som pornografisk och därför inte släppte igenom trafik till den från sina kunder (alltifrån enskilda företag till stater).
Orsaken var att hon inte modererar kommentarerna, utan det är fritt fram för alla (inklusive bots) att kommentera oavsett vad som skrivs och det hade resulterat i ett stort antal porrlänkar bland kommentarerna, vilket förklarades i ett mail från Websense.
Yorks reaktion är dock intressant, för hon ser inte något problem med omodererade kommentarer utan riktar istället in sig på de potentiella farorna med filtreringen, som att det går att få andras bloggar censurerade genom att spamma dem med material som finns på blocklistorna.
Visst är riktade spamattacker ett potentiellt problem, men det är enkelt avhjälpt genom att aktivera bloggens inbyggda spamfilter eller mostvarande plugin (i WordPress, som Jillian använder, finns Akismet med som default). Ett större problem som jag ser det är den brist på respekt för de som faktiskt vill kommentera.
Att lämna kommentarsfältet vind för våg gynnar inte kommunikationen då det ger intryck av att siteägaren inte bryr sig om vad besökarna har att säga. För om ens kommentar inte är värd mer än spam – varför ska man då skriva nåt?