Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 30 okt 2011, and is filled under Strategi.

Current post is tagged

, , , ,

En eftertanke om Aftonbladets Facebookkommentering

Aftonbladet logoMin instinktiva reaktion när Aftonbladet gick ut med att de skulle införa Facebook comments var (lite generaliserat) ”nej, nej, nej, nej”.

Dock måste jag erkänna att jag glömde en faktor: ”alla” har ett Facebook-konto. Även de som vanligtvis inte kommenterar på artiklar och i och med detta sänks deras tröskel för kommentering – om du redan är inloggad är det ju bara att skriva. Inget tjafs med registrering, inget bråk med captchas – bara ett enda fält att fylla i.

Med tanke på att väldigt många även utgår från att andra håller sig till de regler som finns och framför allt att folk inte beter sig hur som helst (inte minst p.g.a. ovana att kommentera utanför sina facebookvänners diskussioner).

Sammantaget bör ovanstående ge att Aftonbladet får ett stort inflöde av artikelkommentarer från ”vanligt folk” och artikelkommentarerna kan därmed bli mer representativa för läsarna än tidigare.

Men, som vanligt – då Aftonbladets syfte med förändringen var att få ett bättre diskussionsklimat gäller det att ta chansen som skapats och förvalta den väl.

Här följer alltså två strategitips om vad de framför allt bör jobba hårt med:

 1. upprätthållande av reglerna – så enkla som de är just nu bör det inte vara några problem att medvetandegöra läsarna om dem, moderera bra, samt förklara för de som får inlägg dolda varför det skedde.
 2. identifierande av fejkkonton – som noterat finns inga problem att skapa pseudonyma Facebookkonton (trots Facebooks aspirationer på att vara en identitetstjänst). Aftonbladets utmaning är att identifiera dessa och få bort dem från sina kommentarer. Om det inte görs kan (och kommer) samma grupperingar som tidigare förstörde kommentarskulturen hos Aftonbladet att förstöra även denna nybyggnad.

Görs detta till prio för de som jobbar med kommenteringen så är de halvvägs till målet.

One Comment

 1. Magnus
  5 november, 2011

  En trivial orsak till att folk gärna vill ha pseudonyma profiler när man diskuterar online i helt öppna fora – alltså ställen där man inte kan begränsa tillgängligheten enbart till sina vänner och dem man har valt själv, så som man i alla fall ibland kan göra på Facebook – är att grova personangrepp av typen ”vad står du där och svamlar om, är du inhyrd av Håkan Juholt personligen? Mwuahahahahaha” eller (tänkt svar på ett inlägg om sjukförsäkringsfrågor) ”om du har tid att posta en masa gnäll här kan du väl inte vara så sjuk eller går du på speed? ingen här tänker betala dina räkningar” – som alla vet, trollen låtsas gärna att alla kommentarer de inte gillar kommer från någon som ber för sin egen sjuka mor – den sortens inpass är lättare att ta med en axelryckning om de riktats till ett namn som inte är ens eget. Det tydliggör både för dig och för alla andra att de här angreppen mest kan räknas som skott från höften, och inte behöver tas på allvar. Om kommentartrollen däremot riktasr sig direkt till ditt verkliga namn och detta dessutom går till en sökbar profil som kan kopplas ihop med din r/l-identitet blir det genast mycket obehagligare, och det blir i längden svårare att mentalt ignorera dumskallarna, att låta dem som är på stället för att dikutera seriöst förstå att de bör strunta i mupparna. Man behöver inte läsa in direkta hot om att ta till våld offline i den här typen av angrepp för att ibland uppfatta dem som mycket störande och obehagsframkallande. Skriver man under ett täcknamn är det betydligt lättare att ta dem för vad de är, det vill säga idioti.

  Eftersom träskallarna alltid kommer att tendera att jobba under maskering när de hänger på olika fora, och dessutoim postar mycket och högljutt, så är det klart att man som vanlig tidningsläsare och kommentator ofta föredrar att inte skylta med sitt riktiga namn. Att behöva vända sig till sajtens moderatorer för att långt om länge få bort enstaka fulinlägg som gått en bra bit över gränsen är inte någon effektiv väg på de flesta fora, och absolut inte ifall det är den *enda* metoden att undvika att trollen dominerar allas bild av forumet och diskussionen.

  Diskussionen om ”näthat”, som ju delvis anknyter till det här, lider av problemet att den till 90% enbart fokuserar på de som har egen byline, som uppträder i etablerade media och har betalt för att skriva där. Den påverkan på hela kommentarklimatet som i längden följer _för_alla_ när trollen och fjortisarna tar över ett forum har hamnat i bakgrunden.