Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 28 aug 2011, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Facebook uppdaterar med allt vännerna gör i realtid

I den uppdatering som Facebook rullade ut idag finns en stor förändring. Jag menar då inte främst designmässigt, utan i metod för att generera fler nätverkskontakter:

Den ”ticker” som nu ligger i högerkant på din wall innehåller dina vänners senaste uppdateringar, även de som görs hos personer du inte har på din vännerlista. Du kan alltså se ”allt” dina vänner gör samtidigt som de gör det, samt se vilket sammanhang de gör det i genom att ”fälla ut” uppdateringen (tyvärr ej visat på bilden). Facebook tickerKombinerat med att tickern följer med vid scrollning gör det att du alltid ser det senaste (istället för att som förut scrolla upp och se senaste uppdateringen på din wall).

RockMelt screenshotDet verkar m.a.o. som att Facebook tagit intryck både av både sociala medier-browsern RockMelt med dess ständigt synliga räknare för uppdateringar och visningen av dem (se screenshot till höger), samt diverse Twitter-klienter i deras automatiska uppdaterande av det senaste.

Nackdel?

Genom att aktivt tillgängliggöra info från okända (istället för att du behöver gå in på din väns wall för att de senaste aktiviteten) minskas den privata sfären ytterligare och mer av det som läggs upp blir offentligt tillgängligt. Ett stort frågetecken som jag hoppas kunna räta ut är om kommentarer hos personer med hög säkerhetsinställning dyker upp hos tredje part.

Fördel?

Du får ytterligare möjligheter att hålla dig uppdaterad med vad dina vänner gör, samt möjligheten att hitta nya vänner ökar.

Vad hoppas Facebook ska hända?

Helt enkelt att du ska vara kvar en liten stund till på sidan för att du ser något som väcker din nyfikenhet, samt – i bästa fall – att du skapar en till kontakt genom att skicka en vänförfrågan till någon du tidigare inte kände (vilket i slutändan ska generera annonsintäkter).

Ska bli intressant att se hur det fungerar vid längre testning.

[Uppdaterat 23/9]

I och med Facebooks utvecklarkonferens f8 släpptes realtidstickern officiellt så att alla har den. Motiveringen för den lyder som följer

One thing that we’ve heard over and over again is that people have things that they want to share, but they don’t want to annoy their friends by putting boring stuff in their news feeds […] Our solution was to create a new place that’s lighter-weight where you can see lighter-weight stuff—that’s how we came up with Ticker. / Mark Zuckerberg, VD Facebook

D.v.s. eftersom många tycker de har gjort nån struntsak som de inte vill dela med sig av har Facebook gjort så att även struntgrejerna visas. Mer om det finns skrivet hos Slate.

Risken

Med en ständigt uppdaterande händelselista fylld med oviktiga händelser finns en klar risk att informationsbelastningen kommer bli för hög (inte minst som den ju som sagt uppdateras i realtid).

Med risk att upprepa mig så: Det ska bli intressant att se hur det fungerar vid längre testning.

Mer om nyheterna från f8 kanske kommer i ett senare inlägg.

2 Comments

  1. […] En livefeed av vad dina kontakter gör (följer, retweetar, stjärnmärker o.s.v.), dels som en egen flik och dels som en del av högerspalten, d.v.s. mycket likt Facebooks ticker […]

  2. André
    1 oktober, 2013

    Insåg precis att jag inte sett tickern på länge och gjorde en snabb sökning.
    Den togs tydligen i princip bort redan i mars i år:
    techcrunch.com/2013/03/08/facebook-ticker-disappeared/