Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 06 apr 2011, and is filled under Research.

Current post is tagged

, , ,

Google vs. ditt forum – ett case

Som jag varit inne på tidigare kan kommentarers synlighet påverka trafiken från sökmotorer nåt enormt. I den här texten tänkte jag ge ett exempel på hur det fungerar för forum / communities. Som exempel har jag valt två relativt stora svenska communities med olika målgrupper, där det ena håller forumkategorierna till sin målgrupp och det andra har både forum för sin nisch och forum där i princip allt kan avhandlas (domännamnen är anonymiserade eftersom de inte är relevanta).

Jag kommer jämföra dem både med varandra och med det community som väl kan sägas vara baseline nuförtiden: Facebook. Nog för att det är långt ifrån en rättvis jämförelse p.g.a. skilda målgrupper och att FB även har mycket inlänkar från företag och organisationer, men det finns ett par punkter där de överlappar.

Community X och Y

Community X: Ett nischcommunity med forum både för sin nisch och allmänna ämnen. Innehåller även en redaktionell del med artiklar, recensioner o.s.v.

Community Y: Ett nischcommunity med forum enbart relaterade till sin relativt breda nisch. Innehåller även en redaktionell del med artiklar, tester o.s.v.

Community X

Alexa Sökträffar XDet senaste halvåret har andelen besök från sökmotorer fördubblats, nåt som lär glädja de som driver communityt eftersom: mer trafik från Google = fler besökare = mer pengar från AdSense. Deet är mycket möjligt att någon form av sökmotoroptimering har gjors under mitten av 2010.

Community Y

Community Y - searchHär är andelen sökträffar på en hyfsat stadigt nivå även då det skiljer sig mellan säsongen 09-10 och 10-11.

De ser ut att ha en fantastisk sökmotoroptimering eftersom en fjärdedel av deras tiotusentals besök varje månad kommer från sökmotorer.

Men är en högt antal sökträffar verkligen hela sanningen?

Community X

Alex Bouncerate Community XUnder samma period har nämligen även bounceraten mer än fördubblats för X. Från att ha legat runt 20% kretsar den nu kring 45%. Det är alltså (relativt sett) väldigt många fler som kommer fel till domänen än tidigare och bara utgör trafik som inte är till nytta för communityts delmål (exempelvis fler återkommande besökare, fler medlemmar).

Community Y

BCommunity Y - bounceounceraten ligger, liksom sökträffarna, också den på en ganska stabil nivå. Dock med en svag ökning som nog i mångt och mycket kan tillskrivas inlänkar från Facebook som står för 13% av trafiken i dagsläget.

Community X

Alexa - Time on SiteSom följd av den höga bounceraten har även tiden på sidan minskat från 10-15 minuter per besök till under fyra den senaste månaden. Besökarnas snittid har alltså minskat mer än bounceraten har ökat.

Community Y

Community Y - time on siteHär har tiden på sidan legat ganska jämnt under i alla fall det senaste året. Eller, ja, fladdrat mellan 5 och 12 minuter för att vara lite mer specifik.

 

Community X

Alexa - Pageviews per User Samma  gäller för sidvisningar per besökare som för tiden på sidan – i stort sett en halvering sedan antalet sökträffar svängde skarpt uppåt.

 

Community Y

Community Y - sidvisning per besökSidvisning per användare matchar även här tid på sidan (precis som den borde) och droppet vid sista kvartalet 2009 stämmer med den ökning i bouncerate som skedde vid samma period.

Hur studsande besökare missar målet

En besökare som inte tillbringar tid  på ett community eller klickar runt bland diskussioner och användarprofiler uppfyller inte någon av de grundläggande målsättningarna för ett community: att skapa kontakter och utbyta information. Samma besökare lär inte heller uppfylla mål som inbegriper någon form av monetarisering av trafiken eftersom banners oftast är inriktade på commuityts målgrupp och AdSense i och för sig relaterar till trådens generella ämne men enbart exponeras för besökaren en enda gång.

Hur ser det då ut jämfört med Facebook?

Egentligen är det inte i närheten av en schysst jämförelse då Facebook framför allt inte är nischat på samma sätt som community X och Y, utan diskussionsmässigt en omnivor (och framför allt mer inriktad på kontaktskapande och småprat än diskussioner). Dock kan det vara intressant att se hur det mest framgångsrika communityt i (väst-)världen står sig. I graferna är även community X och Y med för en tydligare översikt.

Sökträffar

Facebook - searchFacebook har en sökträffskurva som är svagt avtagande, men ligger runt 6% av sidans totala trafik. Det som inte syns på kurvan är att 42% av sökträffarna gäller ordet ”facebook”, av de resterande inom topp tio söktermer är det ~7,3% som är variationer på olika språk eller domänsuffix, ~2% ”fb” och en avvikare på ~2% som sökte efter ”face”. Av de 30 populäraste söktermerna är det 27 som är direkt kopplade till communitynamnet och tillsammans utgör de en överväldigande majoritet av sökträffarna.

Det är nog helt enkelt väldigt få som kommer fel. Eller?

Bouncerate

Facebook - bounceJa, inte helt oväntat har Fejjan en relativt låg bouncerate, omkring 15%, men lite överraskande är att den stigit ett par procentenheter det senaste året. Jämfört med community X och Y är det dock väldigt stabilt.

Skulle vara spännande att kolla deras analytics för att se vad det kan bero av (möjligtvis att de som aldrig loggat ut hoppar in för att kolla om det kommit någon uppdatering och sedan surfar vidare efter att ha läst igenom flödet på sin startsida).

Tid på sidan

Facebook - Time on SiteHär har vi den punkt där Facebook excellerar: de har lyckats fånga in besökarna till att bli väldigt aktiva medlemmar som i snitt spenderar en halvtimme på sidan per besök och till skillnad från de tidigare communityna är det en stabil siffra.

Sidor per besök

Facebook - pageviewsDå väldigt många av de interaktioner som Facebook används till kan skötas via ens wall eller flödet behöver inte besökarna klicka runt till olika sidor. Trots det besöks i snitt omkring 15 sidor varje gång en medlem loggat in. Som sagt är det dock inte en helt rättvis jämförelse då individkonversationer är det centrala på Facebook medan det är tematiska forumdiskussioner som styr X och Y. En stor del av sidbesöken är troligen utslag av att kolla svar på meddelanden eller wall posts.

Så, vad är problemet?

Både community X och Y har alltså en ganska hög trafik, men de har en hög andel besökare som inte stannar på forumen och därför inte når några conversion-mål. Sannolikt är de studsande besökarna främst ur kategorin sökträffar och att då bli av med dem skulle de behöva göra en SOD (Search Engine De-optimization) för att bli av med de felaktiga träffarna, alternativt göra en korrekt SEO för att få fram de mest relevanta söktermerna för forumen.

Men hur görs det på forum där besökarna kan skriva om vad de vill?

Att få bort kommentarerna från Google

Några sätt att få bort den oönskade söktrafiken från sitt forum är:

  1. Gör forumdelen ickepublik. Sökmotorerna indexerar inte slutna forum, så gör inloggning till ett krav för att kunna läsa det som skrivs. Nackdelen är att intresserade eller förbipasserande inte kommer kunna ta en enkel smygtitt.
  2. Göm trådarna från sökrobotarna. Genom att exempelvis lägga trådsvaren inom Javascript-taggar går det att gömma dem från indexering samtidigt som de går att läsa för människor. Nackdelen är att en hel del av teknikerna för att gömma material på en indexerbar sida räknas som black hat av i alla fall Google, vilket gör att hela sidan kan straffas bort från sökträffarna.
  3. Likrikta svaren. Det sämsta alternativet är att tvinga alla svar att vara relevanta för de nyckelord man valt ut. Detta kan göras via hård moderering och drakoniska regler, men är inget jag skulle rekommendera då det försämrar användarupplevelsen av forumet.

Okej, nu gav jag tre alternativ som jag faktiskt inte tror på som helheltslösningar, utan min rekommendation för en enkel och snabb lösning är att modifiera första förslaget för att: ta reda på vilka underforum som ger bäst sökträffstrafik och ha de som de enda publika forumen samtidigt som de övriga görs ickepublika.

D.v.s. de där ingång från sökmotor leder till ett långvarigt besök på sidan eller till och med registrering lämnas öppna för sökning för att fånga in rätt besökare, medan de med långt sämre sökträffsstatistik görs ickepublika. En bonus är att de senare då går från att vara en belastning för communityt till att bli något som känns mer exklusivt för medlemmarna, någonting man måste registrera sig för att få tillgång till.

Men oavsett vad som görs bör någonting göras för att minska antalet studsande besökare, för det hjälper vare sig dem eller communityna att folk hamnar fel.

Lästips

På Giraffe Forum har det skrivits lite mer om The Accidental Visitor och att stirra sig blind på höga besökarantal, samt vad som kan göras för att rädda en hemsida som råkat ut för problematiken.

Kommentarer inaktiverade.