Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 11 feb 2011, and is filled under Länktips.

Current post is tagged

, , , ,

Kirbybits riktar strålkastaren på trollen

Jag har redan tipsat om denna via Twitter, men tänkte ta och göra det lite utförligare nu (och testa om autopostningen till twitter funkar).

Courtney Stanton på Kirbybits publicerade häromdagen Here is a project: Troll! Data! Analysis! där hon gjort en genomgång av kommentarer liknande den jag gjorde i min c-uppsats, men med fokus på skillnaden mellan seriösa kommentatorer och troll (de som bara kommenterar för att provocera / attackera). Exemplet i de två Many Eyes-bildern här nedan visar något så enkelt som skillnaden i användning av ”I hope” mellan vanliga kommentatorer och troll. De vanliga hoppas på många olika saker, medan trollen är mer enkelspåriga.

Det är väldigt åskådliggörande av hur simpelt de flesta troll agerar. Jag funderar på att göra någonting liknande på #prataomdet på Twitter, men kommer nog tyvärr inte ha den tiden.

De verktyg och metoder som användes var bl.a. manuell genomläsning och taggning av kommentarer (en av kategorierna var naturligtvis ”troll”), Many Eyes för att göra snygga visualiseringar, samt geografisk IP-koll. de fördelar hon haft är att hon gjorde den på sin egen blogg och har alltså haft tillgång till alla kommentarer (även de som aldrig släpptes igenom spam- och moderering), kring ett specifikt ämne – våldtäktsjargongen inom gamingkulturen – och enbart de kommentarer som gjorts under en vecka. Med andra ord hade hon tillgång till ett hyfsat slutet system. Lyxigt! : )

Kommentarer inaktiverade.