Via Ekot i SR kommer nyheten att flera av Norges större tidningar skarpt begränsat möjligheten att kommentera på deras siter. Bland andra Aftenposten.no har (tillfälligt?) stängt ned hela sitt diskussionsforum, samt infört förhandsmoderering av kommentarer på artiklar p.g.a. att de sett att mycket av den retorik som används i terrormanifestet förekommer i forumet och artikelkommentarer.
– Vi ser att det efter ett attentat som detta, efter terrorhandlingar, kommer väldigt mycket oanständig och oetisk debatt som vi inte kan stå för, säger Knut Olav Åmås på Aftenposten. /Ekot – Sveriges Radio.
Det är en förståelig reaktion och en aktion som nog även är behövd. Om inte annat så för att ge tidningarna en möjlighet att tänka igenom hur kommentarer ska hanteras i framtiden. Min förhoppning är som alltid att förhandsmodereringen kommer tas bort igen, till förmån för en aktiv efterhandsmodering och ett större deltagande från redaktionerna i diskussionerna.
Helt enkelt: lev upp till det ansvar som ni åtar er när ni lägger ut en text på nätet och försök göra det bästa av det, för med bland annat dessa åtgärder är jag övertygad om att diskussionsnivån skulle höjas nåt enormt och ge ett värde som är större än investeringen.
– [S]kribenter som redan uttrycker sig i de stora officiella medierna borde känna lite plikt att också ta del av nätdebatten som deras yttranden startar. / Helge Ögrim – redaktör för Journalisten, Norsk Journalistlags tidning
Stäng av. Blockera. Tysta ned. Nä, det måste väl finnas bättre sätt? Anders Mildner skriver bra i Sydsvenskan idag: http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1522255/Den-goda-lasarkontakten.html
Håller helt med! Riktigt bra av Mildner och klar bonus för att han lever som han lär och faktiskt har engagerat sig i kommentarsdiskussionen.
Lite ironiskt klarade dock (av okänd anledning) min kommentar på den artikeln inte modereringen :)
Förresten, ett litet förtydligande:
Jag håller som sagt helt med om att det finns bättre sätt än att bara stänga av, blockera och tysta ned, och mina förslag syftar inte heller främst till det.
Men eftersom missförståndet är lätt gjort så kör jag dem igen i smått utökad form:
* ha inte kommentering på alla artiklar, utan endast de där diskussion är relevant: Det är inte alltid relevant att ha kommentering på varenda TT-notis eller faktaruta. Finns det något att diskutera? Ha kommentarsmöjlighet. Finns det inte? Ha inte kommentarer.
* ha spärrlistor – kommer det olämpliga inlägg från ett specifikt IP, är det vissa användarnamn som går över gränsen, eller finns det specifika, kodifierade fraser som används? Sätt dem i en förhandsmodereringslista (jämför med hur Akismet fungerar): Är väl inte så fasansväckande? Det är på samma nivå som att du har ett spamfilter i din mail där du lägger in vissa adresser eller ord.
* ha en aktiv moderering, vänta inte på att någon läsare anmäler en kommentar, utan kolla det som skrivs allteftersom det skrivs – genom att följa diskussionen och hålla sig à jour med vad som refereras kan förtäckta hot och liknande upptäckas: Det handlar helt enkelt om att vara förberedd och närvarande. På samma sätt som mobbning motverkas av att mobbarna ses och åtgärdas.
* ha tidsbegränsad diskussionsmöjlighet – det är inte alltid relevant att kunna kommentera på års- eller ens månadsgamla artiklar: samma ringhörna som TT-notisen – är det relevant med kommentering på en årsgammal artikel som det finns en uppföljande artikel på?
* aktivera skribenterna i diskussionen, att den som skrivit en text finns tillgänglig att besvara frågor och utveckla resonemang är guld värt för debattklimatet: exakt samma som Mildner skriver om.
Det skulle kunna sammanfattas i att ha engagerade skribenter och engagerade moderatorer med teknisk uppbackning för att skapa ett diskussionklimat istället för ett propaganda- eller grälfält.