The Next Web publicerade häromveckan en text av myspacegrundaren Tom Anderson, där han förklarar varför de som dödförklarat Google+ är ruggigt fel ute.
Texten kan sammanfattas i två punkter:
Punkt två är resurser som inte speciellt många communityskapare har tillgång till, men den första punkten är högrelevant.
För det är kontraproduktivt att lansera sig som Det Nya Stora (DNS) i och med att det dels ger för stora förväntningar på att allt ska vara precis det man saknar från det nuvarande största och dels för att ett community är ett socialt nätverk. Då nätverk mellan människor byggs av relationer och de relationerna beror av situation är det svårt att lansera ett färdigetablerat nätverk utan att det känns som samma gamla.
Alltså: genom att lansera sig till en eller flera mindre nischgrupper istället för den generella allmänheten (exempelvis via ett invite-system där en väl vald och inbjuden förstagrupp får ett begränsat antal inbjudningar att skicka till sina vänner), ökar möjligheten att etablera communityt. Det kommer ta ett par år, men det kommer å andra sidan kosta mindre både i tid och andra resurser (bl.a. att utvecklingssidan kommer ha tid på sig att se till att det går att skala upp communityt för en stor informations- och trafikbelastning).
Till sist kan du ha tillräckligt många nischgrupper för att grupperna och de områden där de överlappar ska motsvara allmänheten.
Läs hela Toms artikel här: How Google+ will succeed and why you’ll use it whether you want to or not.
Apropå detta funderar jag på att skriva ett inlägg om Organisk vs. artificiell etablering, men det får nog dröja ett tag.
Jag hatar g+ lite granna, men samtidigt måste jag ju ge dom cred för att man kan redigera sina updates i efterhand.
Ja, det är en grej de får pluspoäng för. Synd bara att deras namnpolicy (och säkerhet för privata uppdateringar) är så kackig som den är.
Snyggt namn, förresten ;)
[…] är ett uppföljande inlägg till Tom från Myspace: bygg ditt community långsamt och via nischning, där tesen var att Google+ skulle lyckas genom att satsa långsiktigt. Frågan är nu, åtta […]