Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 16 maj 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Apropå Ajour och kommentarerna

kommentarslogo - Ajour.se Häromdagen skrev jag ju om Ajour.se och kommentarernas relativa undanskymdhet, men nu har de ökat synligheten rejält genom att ge kommentarerna sitt eget twitterkonto.

Tw@AjourKommentar återpublicerar alla kommentarer plus en länk direkt till kommentaren i fråga. Det är alltså i likhet med Tw@FlashbackFan och Tw@Reddit som twittrar ut nyskapade / populära trådar från de respektive siterna, men taget ned till kommentarsnivå.

För säkerhets skull taggas inläggen även med Tw#Ajour så att den som enbart följer den taggen kan se kommentaren och lockas in.

Det enda caveat jag har är om det förekommer någon form av sållning av vilka inlägg som twittras ut, för om det är helt oredigerat kan det dyka upp saker som kontot kanske inte bör förknippas med. Men eftersom det verkar vara en fördröjning på runt 20 minuter mellan kommentarspublicering och tweet finns en möjlighet att det finns nån form av moderering.

Preliminärt ger jag tummen upp för initiativet och det ska bli intressant att se hur det går! Ajour till Twitter

Uppdatering (17/5-12)

Nu har Ajour själva skrivit om twitterkontot och även mycket mer om hur deras kommentarssystem är upplagt och vad som planeras. Tydligen är det ingen moderering som orsakar fördröjningen mellan kommentar på Ajour och tweet då det flödet inte är förhandsmodererat.

Det är kul att se att Ajour börjar lyfta fram kommentarerna mer och lika kul att läsa vad som planeras – att lyfta den populäraste kommentaren till en väldigt synlig plats bredvid loggan. Ett caveat gällande det är dock att det är lite att inbjuda till gaming av systemet, så mitt förslag är att lägga en modereringskö så att en kommentar måste godkännas för att bli ”krönikörscitat” (om inte den populäraste godkänns föreslås den näst populäraste o.s.v.).

Som sagt: ser fram emot att se hur det utvecklar sig.

2 Comments

 1. Emanuel
  17 maj, 2012

  Först: Jag älskar att det finns en blogg som denna. Som fokuserar på kommentarer. Och jag ska kommentera din förra bloggpost också. Men: Jag gillar att testa och lita på kollektivets vishet. Det kommer så klart krävas en majoritet av röster för att synas överst på sajten, men jag vill ändå tro så gott om våra läsare att om något fått så mycket uppröster så är det relevant att visa där. Det innebär inte alltid att det är fördelaktigt för Ajour, men det innebär att läsarens roll tas på allvar.
  Men: Hade vi funnits på en redaktion som var tydligare bemannad hade det varit min rekommendation också.

  • André
   17 maj, 2012

   Tackar för kommentaren!
   Jo, det är lite för lätt att jag snöar in på ”säkraste sättet” att göra saker (eller snarare: hur man som ansvarig täcker häcken).
   De tillfällen karmaflooding blir ett problem kommer nog vara väldigt få för Ajour (till skillnad mot ex.vis Aftonbladet / Expressen) och ni verkar ju ha ganska bra koll på läget :)