Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 27 jan 2012, and is filled under Etik.

Current post is tagged

, , , ,

Censurerar Twitter? Nja…

Censur på TwitterDenna nyhet gjorde rundan på just twitter igår och tyvärr har jag inte haft tid att skriva någonting förrän idag.

Twitter har alltså gått ut med att de inför ett reaktivt blockerande av tweets i vissa länder, något som får många att anta censur.

Men är det verkligen det? Twitter själva förklarar draget med att:

As we continue to grow internationally, we will enter countries that have different ideas about the contours of freedom of expression. Some differ so much from our ideas that we will not be able to exist there. Others are similar but, for historical or cultural reasons, restrict certain types of content, such as France or Germany, which ban pro-Nazi content.

Detta innebär att Twitter hittills blockerat inlägg på en global skala om de brutit mot lagen i exempelvis Frankrike, men nu ska tweetblockeringen gälla enbart det / de länder där innehållet bryter mot lagen. Blockeringen sker även via efterhandsmoderering och enbart vid anmälan (”reactive”) – de överlämnar alltså helt till medlemmarna att avgöra om någonting bryter mot den lokala lagen.

Transparens och metod

Twitter säger sig vilja ha en ”transparent” process och har därför ett samarbete med Chilling Effects en site som dock är begränsad till att ta upp upphovsrättsärenden och alltså inte kommer redovisa hur många inlägg som blockeras eller raderats p.g.a. lokala inskränkningar i yttrandefriheten.

I den supporttext som länkas sägs inte heller någonting om annat än den amerikanska upphovsrättslagen DMCA. Ett mer relevant led i transparensen förklaras dock i supporttexten: den vars inlägg riskerar att blockeras kommer meddelas via sin registrerade mail och har möjlighet att bestrida blockeringen.

I Twitters yttrandefrihetskommentar från förra året länkas dock till Twitters regler med lite utförligare beskrivning av vad som inte är tillåtet.

Framför handlar det inte ens om censur av enskilda inlägg eftersom blockeringen (påstås) ska ske efter anmälan. Twitter kommer alltså (enligt egen utsago) inte ha någon förhandsgranskning av våra tweets. Vad som sker bakom kulisserna kan jag däremot inte säga något om.

Men, allt är inte frid och fröjd för det

I vissa delar av Mellanöstern, Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika, samt Europa riskerar dock åsiktsmodereringen bli omfattande med blockering av inte bara enskilda tweets, utan framför allt twitterkonton som följd – och det är där vi kan börja tala om risk för censur.

För vad händer i ett land där staten konstruerar twitterbots vars enda uppgift är att anmäla användare som bryter mot lagen genom att använda ”revolutionära” ord eller uttryck?

En statlig turkisk bot som är designad för att anmäla twittrare som skriver på kurdiska inom landets gränser (eller använder Q, W eller X, för den delen) eller en statlig ungersk bot som letar efter inlägg som provocerar folksjälen kan enkelt anmäla användare och därigenom blockera dem från att ses i sina länder. Även utlänningar som twittrar ”provocerande” torde kunna blockas och därigenom censureras från en hel nation.

Det verkar ändå inte vara så stor risk för en omfattande censur här i västvärlden – i alla fall då det (vad jag läst) inte är några svenska inlägg eller användare som  blockerats trots att de tydligt brutit mot den svenska lagen om he​ts mot fol​kgru​pp och Twitters egna regler mot hot om våld, trots anmälan (att en hel del sen har åkt ut p.g.a. att de spammat ra​si​sm är en annan diskussion). Men i en nation som inte har några moraliska problem med att blockera Twitter från att överhuvudtaget nås om det ses som en plats för bråkmakare kommer Twitter sannolikt att blockera för fulla muggar.

Detta är dock helt klart någonting att hålla ögonen på.

[Uppdatering 120128: The Next Web har en bra text om detta: Twitter isn’t censoring you. Your government is, där de även ger tips om hur personer i blockerande stater kan komma runt blockeringen

Uppdatering 2 Även Mashable har skrivit om att Twitter egentligen inte försämrat situationen och att aktivister nog inte kommer drabbas så hårt]

3 Comments

  1. […] begäran om att information ska tas bort. D.v.s. den typ av material som jag tog upp i inlägget Censurerar Twitter? Nja… när Twitters förändring av tweetblockeringsprocessen blev […]

  2. […] har jag skrivit om hur Twitter anklagats för censur p.g.a. feltolkade policies eller missförstådda regler, men den här gången är det tyvärr något sånt som tas […]

  3. […] Jazeera rapporterar att Twitter har omsatt sin nya blockningspolicy i verket och det första kontot som drabbades var ett som tillhör en tysk nynazistisk […]