Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 03 nov 2012, and is filled under Användbarhet, Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Debiki skapar ett nytt kommentarssystem för WordPress

För ett par veckor sen upptäckte jag en spännande sak: Debiki håller på att bygga ett nytt sorts kommentarssystem!

Okej, helt nyskapande kanske det inte är, men det finns en del nytänk i designtanken.

Hur funkar det?

Debikis kommentarssystem

Screenshot från Debiki.com – Klicka för större bild.

Upplägget är nästlade kommentarstrådar med poängsättning för inläggen som avgör placeringen, men den stora skillnaden är hur de placeras: istället för att hamna högt eller lågt förskjuts den diskussionstråd med sämst poäng till höger och med tillräckligt många trådar hamnar alltså de sämsta efter ett tag utanför skärmen. Systemet är alltså designat med en naturlig läsriktning i åtanke och premierar de bästa och mest relevanta (eller åtminstone mest populära) diskussionstrådarna med en pallplats och förpassar de sämsta till knappt läst jumbo. Fördelen att ha trådarna lagda horisontellt vid varandra mot standarddesignen med nästlade kommentarstrådar lagda vertikalt är att det blir en bättre översikt – varje sidodiskussions start går att snabbt ögna igenom för att se vad den avhandlar och hur den utvecklat sig.

Debiki-betyg

Alternativ för betygsättning av kommentarer.

Att tvingas sidscrolla för att läsa vidare är inte lockande, men Debiki har löst det genom att det går att klicka och dra med musen var som helst på skärmen.

Röstningen görs genom att tagga kommentaren som ”intressant”, ”tråkig”, ”rolig”, ”puckad”, eller ”off topic”, samt valfria kombinationer av detta (inklusive de omdömen som är motsatta, något som jag hoppas kommer ändras i kommande uppdateringar – kanske även att administratörerna kan ändra alternativen?).

En väldigt snygg detalj är att det går att föreslå ändringar på enskilda inlägg utan att behöva skriva en ny kommentar. Allt som behövs är att klicka på texten som behöver förbättras så dyker en liten ”improve”-knapp upp. Med ett klick på den går texten att redigera. Redigeringarna syns dock inte direkt, utan skickas till kommentarsadmin som får godkänna eller förkasta ändringarna. En fantastiskt bra funktion som minskar antal inlägg som läsaren behöver plöja sig igenom.

Jag tror att Debiki med lite mer jobb på det grafiska kan få till ett riktigt bra och snyggt system inom sin klass (trådat och poängsatt), dock tror jag det är mer lämpat som forumsystem än som bloggkommentarssystem just p.g.a. dess amorfa design – sidodiskussioner kan knoppas av till nya trådar

En fullt fungerande demo finns på www.debiki.com/demo/

4 Comments

 1. Nils Wernberg
  3 november, 2012

  Hej,
  jag passar på att fråga om en helt annan sak istället:
  Anne Lagercrantz har i veckan presenterat hur Studio Etts kommentarsfält kommer att fungera när de öppnar igen.
  Har du några synpunkter på detta nu, eller vill du vänta till den 12:e när det kommer igång?

  • André
   4 november, 2012

   Hejsan!
   Kul att du frågar, för jag håller faktiskt på och filar på ett litet inlägg om det som är tänkt att komma ut under veckan :)

 2. Name *
  15 februari, 2013

  Hej André!

  Jag heter Magnus och utvecklar mjukvaran ifråga. Roligt att läsa din artikel :-) Och jag får hålla koll på din blogg i fall att du hittar någon annan som utvecklar något snarlikt. Du har inget RSS-flöde eller Google+-konto eller så? Förresten, har du sett Discourse http://www.discourse.org/ ?

  WordPress-pluginnet går att ladda ner och testa numera, på wordpress.debiki.com . Dock passar det inte så bra på sajter som har en right-hand-side-sidebar.

  Mvh KajMagnus

 3. KajMagnus
  15 februari, 2013

  Hej igen.

  1) Håller med om att Debiki kan vara bättre lämpat som forum-system, i.v.f. om man redan har en webbsajt/blogg. (Jag skrev om forum-tankar här: http://www.debiki.com/for/forums )
  2) Ang. omdömen: Det är tänkt att administratören ska kunna ändra vilka omdömen som finns att välja på, ja.
  3) Ang. motsatta omdömen (både ”intressant” och ”trist”, säg). Jag tänker att en text kan ju i grunden vara intressant, men samtidigt vara för långrandig. Och då blir den… ”intressant” + ”långrandig” (eller nåt) på samma gång.
  4) Ang. sidoscrollning: Många verkar störa sig på det. Konstigt, tänker jag, det är ju bara att klicka och dra :-)
  5) Ang. ”lite mer jobb på det grafiska” – var det något särskilt du tänkte på? En sak jag tänker på är att ”Rate”-knappen har en lite avvikande färg.

  Mvh KajMagnus