Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 05 sep 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , , ,

Eskilstuna-Kuriren går över till Facebook comments

Eskilstuna-Kurirens weblogo
Strax efter tolvslaget inatt meddelade ekuriren.se att även de går över till Facebookkommentering:

Från och med i dag försvinner möjligheten till anonyma kommentarer på Eskilstuna-Kurirens nyhetswebb. I fortsättningen måste alla som vill kommentera en artikel logga in via sitt Facebook-konto. […]

Vad har varit felet med det tidigare systemet?
– Att människor har kunnat gömma sig bakom en signatur. Det har gjort att debatten bitvis blivit destruktiv, med personangrepp.

Väldigt bekanta ord från Eskilstuna-Kurirens ansvarige utgivare Peo Wärring. Aftonbladet körde samma argument när de bytte till Facebook comments.

Omodererade regelbrott Aftonbladets kommentarsfält

Screenshot med markering av kommentar som bryter mot Aftonbladets regler. Fortfarande inte modererat efter nära fem månader. (klicka på bilden för att komma till diskussionen)

Ansvarsförskjutningen till att det enbart är användarnas fel, samt att det framför allt är anonymitetens fel. Visst att the online disinhibition effect ger ökad risk för dåligt (eller snarare icke-empatiskt) beteende, men den står inte för den stora problemgruppen som varit uppe i näthatsdebatten de senaste åren.

Jag skulle verkligen vilja veta vad medierna baserar sina antaganden om anonymitetens faror på, för det finns inte så särdeles mycket stöd för det i den litteratur jag hittat. Uppskattar all hjälp med att hitta det.

Tvärt emot hittar jag ofta indicier för att en stor del av problemet är att siteägarna inte modererar i enlighet med sina egna regler (se ett av många exempel i screenshoten till höger), något som verkar vara en blind fläck i deras utvärderingar av kommentarsfälten.

Läs hela inlägget på ekuriren.se

4 Comments

 1. Nils Wernberg
  9 september, 2012

  Hej,
  jag har läst en hel del av vad du skrivit och tycker att du har många intressanta synpunkter. Jag har också skickat länken till några personer som har yrkesmässigt intresse av de frågor du tar upp.
  Vad jag saknar är en funktion där man kan prenumerera på dina inlägg och kommentarna till dessa.

  • André
   12 september, 2012

   Hej Nils,

   Kul att du uppskattar sidan (och att du skickar den vidare)!
   En RSS-feed för inläggen finns på http:://ingenkommentar.mabande.se/feed/

   Tack för kommentaren :)

 2. Nils Wernberg
  20 september, 2012

  Tack André
  Nu är det ordnat, och på köpet har jag lärt mig vad ”feed” är.
  Vi är många gamla teknosaurier som inte fattar ett dugg av datortermer, men som trots detta gillar både att delta i diskussionerna på kommentarsfälten och att läsa om vad som händer med kommentarsfunktionerna.

  • André
   20 september, 2012

   Jag är glad att du uppskattar sidan och hoppas att du kommer ha fortsatt utbyte av den :)