Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 01 maj 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Gawker går emot strömmen – skyddar pseudonymerna

Logo för GawkerMedieblogg-/-tidningen Gawker vill stå upp för rätten att vara anonym på nätet och lanserar därför en funktion kallad Burner i sitt nya kommentarssystem.

Den som loggar in med Burner gör det helt enkelt genom att välja en signatur och börja skriva.

För att kommentatorerna ska kunna återanvända sina signaturer kopplas den till en slumpgenererad siffernyckel som kan användas för att logga in. De sparar alltså inte ens mail, utan enbart pseudonym och lösen, vilket enligt Gawker garanterar att kommentatorerna inte ska kunna bli spårade även om någon hackar databasen.

Ytterligare förändringar är att den som startar en diskussionstråd även kan moderera den och därmed styra diskussionen så den håller sig till ämnet.

Så… helt problemfritt, eller?

Nja, i och med att de skriver att ”your machine is linked to that particular pseudonym” skulle jag tro att det även i Burner-mode sätts minst en kaka på datorn och/eller att IP:t lagras för varje kommentar så att de kan blocka de värsta trollen. Båda dessa alternativ gör ju att spårbarheten inte är helt borta.

Angående användarmodereringen så blir det nog en hit and a miss där seriösa användare utkristalliserar sig snabbt som dugliga moderatorer med givande diskussioner medan de mindre seriösa kommer att antingen bli ett sjå för Gawkers egna moderering att hålla rätt på, eller generera ekokammare där endast de som håller med får pseudodiskutera.

Jag hoppas det görs en utvärdering om ett par månader så mina farhågor kan antingen bekräftas eller slås i kras. Påminn mig gärna så kanske jag kan göra en snabb koll av läget.

One Comment

  1. […] har tidigare varit lite eld och lågor om kommentarssystemet Kinjas Burner-konton, men utvecklingen i siten Jezebels kommentarsfält gör att jag får omvärdera dess […]