Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 27 okt 2012, and is filled under Integritet, Strategi.

Current post is tagged

, , , ,

Gawker hänger ut Reddit-troll (hemläxa för communityägare)

Logo för GawkerDet här med uthängningar börjar bli vardagsmat. Förra veckan outade mediebloggen Gawker namn och bild på en av communityt Reddits populäraste medlemmar (som jag kommer kalla VZ), då han under över flera års tid varit drivande både som troll (med mängder av misogyna/rasistiska inlägg) och barnpornograf (skapat och modererat ett flertal redditforum med bilder på minderåriga flickor satta i en sexuell kontext).

Diskussionen som följde och fortfarande pågår går i korthet ut på att Gawkers stödgrupp säger att VZ förtjänade det p.g.a. sin verksamhet medan VZs försvarare hävdar att det är ett integritetsbrott att hänga ut honom (dubbelmoralen i att de säger att flickorna och kvinnorna VZ i sin tur hängt ut antingen inte drabbats eftersom det ”bara är bilder”, eller förtjänade det eftersom de ställt upp på bilderna – även om de var tagna för ett helt annat syfte än andras upphetsning – kanske är mer än uppenbar?).

Min vana trogen länkas inte uthängningar, men diskussionen går enkelt att läsa in sig på genom en googling på lämpliga termer.

Men varför tar jag upp det här?

Logo för Reddit.comAnledningen att jag skriver om detta är att i bakgrunden finns en läxa för de som driver ett community eller liknande kommentarssystem: tänk efter  vilka ni samarbetar med.

Reddits ledning hade under åratal använt sig av VZ som moderator för de underforum som de själva inte ville röra med tång, han städade bort direkta övergreppsbilder och fick i sin tur fri lejd för sin sexualisering av tolvåringars semesterbilder – en verksamhet som dessutom drev såpass mycket trafik till Reddit att det varit en faktor bakom communityts etablering som maktfaktor. Nu, när backlashen börjat rulla in är de snara med att kapa alla kopplingar till VZ och en del problematiska forum har stängts ner, vilket givit upphov till missnöje både bland vissa besökare samt de ideellt arbetande moderatorer som känner eller är fans till VZ.

Den kontrovers som brutit ut är i grund och botten orsakade av ledningen valt att inte göra någonting åt problemanvändare och dito forum utan tvärtom använda dem för att få communityt att växa. Ett riskbeteende som kan få stora konsekvenser och redan börjat ge utdelning:

  1. en av deras populäraste medarbetare har givit dem extremt dålig publicitet då han är starkt förknippad med communityt.
  2. de har medvetet givit utrymme för en extremt problematisk användare att få enormt inflytande över communityts de facto-policies och -inriktning. Visst, communityt har vuxit enormt, men samtidigt har det hjälpt till att normalisera rasism, misogyni och homofobi på mainstreamnätet.
  3. de har orsakat två diametralt motsatta läger bland användarna – ett läger som följer Reddits kultur med stalkingbilder och ett läger som samlar information om de andra för att kunna anmäla dem till polisen (med ibland lyckat resultat – en lärare har blivit häktad för bl.a. smygtagna bilder av sina högstadieelever).

Vad hade kunnat göras annorlunda?

Reddit kunde haft lite etiska riktlinjer och sett till att städa bland forumen och användarna. Visst, de hade nog inte blivit lika stora lika snabbt, men de hade sluppit mängder av dålig press, polisundersökningar och konflikt med organisationer och personer som jobbar med att göra nätet säkrare för utsatta.

Summa summarum: Låt inte trollen hållas och ge dem absolut inte uppmuntran att fortsätta. Det kommer komma tillbaka och bita er i häcken.

One Comment

  1. […] av regelverket arbetar aktivt för en dålig communitykultur. Det går inte att tillgodose både Reddits värsta besökare och den amerikanska moralhögern och få ett bra resultat. Framför allt som det exkluderar den […]