Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 01 apr 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , ,

HD.se berättar var de hittade dialogen

HD.se logoHelsingborgs Dagblads nätupplaga, HD.se, hade samma problem som övriga tidningars nätupplagor då dialogen i kommentarsfältet lyste med sin frånvaro för det som fanns var i stigande halt hat. I Medievärlden berättar HD.se:s webbredaktör om hur de till sist funnit ett sätt att skapa den kommentarskultur de önskar: genom att satsa på sin Facebook-sida.

Men…

Det som slår mig med texten är dels att det utan omsvep sägs att de inte hade (eller har) nån som helst plan för kommentarerna på HD.se – väldigt bra att de inte hymlar med det och skyller ifrån sig – och dels upprepningen av mantrat att Facebook garanterar en verifierad identitet och att det är en garant för att folk sköter sig. Upplevelsen av Facebook-diskussionerna som trevligare är nog till stor del p.g.a. de trösklar som satts upp: du måste vara väldigt intresserad av att kommentera för att leta upp tidningens fanpage, följa den för att hitta en intressant uppdatering och börja skriva, mot att gå in på tidningens site, hitta en intressant artikel och börja skriva.

Det är även en markant skillnad mellan vilket material som publiceras på HD.se och fanpagen /hdpunktse, men i de fall det gäller politik / kommunala finanser så är det likartade diskussioner, i några fall är tonläget hårdare på Facebook än på HD.se.

När det gäller plan för kommentarer så hoppas jag att ändå de tar med sig av lärdomarna från Facebooksidan till HD.se och höjer nivån på de kommentarerna, för det är matnyttiga saker som sägs i de fem tips som ges. Framför allt sammanfattar hon det vackert:

…det goda samtalet, på samma sätt som en utställning, behöver en kurator för att hålla ihop. /Sandra Jakob – Webbredaktör, HD.se

2 Comments

 1. Sandra Jakob
  2 april, 2012

  Hej!
  Tack för ditt inlägg och din kommentar till min artikel. Du har en intressant sajt som jag definitivt kommer att följa.

  Bästa hälsningar,
  Sandra Jakob

  • André
   4 april, 2012

   Hejsan och tack för kommentaren!

   Jag hoppas det finns någonting här som kan underlätta ditt jobb eller ge uppslag till nya idéer :)