Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 20 sep 2012, and is filled under Etik, Noterat.

Current post is tagged

, , ,

”Nytt plugin för att kommentera på sidor utan kommentarsfält!” (nåja)

I kölvattnet på kommentarsfältsdöden har en av de bloggar som genererat flest anledningar att stänga kommentarerna nu lanserat ett plugin för en rad olika webbläsare som lägger bloggens eget Disqus-kommentarsfält över en specificerad sida. De säger att det är en yttrandefrihetsåtgärd, men det framstår mer som att de lurar både sig själva och sina läsare, för det finns några saker som inte framgår av deras text.

Problemen

För att kunna läsa kommentarerna måste pluginet vara installerat och aktivt. Den stora massan kommer m.a.o. inte att märka någon skillnad om inte pluginet får en enorm spridning utanför bloggens (förvisso stora) läsarkrets.

Det handlar inte heller om att det är ett fristående och omodererat kommentarsfält som genereras, utan ett som är direkt kontrollerat av personerna bakom bloggen (än en gång: det är en förlängning av deras eget Disqus-fält). Det är alltså de som driver bloggen som sköter modereringen i diskussionstrådarna och kan frisera fram den diskussion de vill ha. En diskussion som av läsning bland kommentarerna på deras blogg framstår som direkt antidemokratisk då de sällan tillåter de som kallas deras meningsmotståndare yttra sig.trollface.jpg

Det är alltså inte så mycket ett verktyg för yttrandefrihet som det är ett verktyg för att skapa illusionen av att en undertryckt majoritet nu får yttra sig ”fritt”. De som använder pluginet kommer till en majoritet vara redan övertygade följare av bloggen, men samtidigt enormt ickerepresentativa för allmänheten, med en enorm åsiktsöverrepresentation som följd.

Med andra ord trollar de sina fans och lurar dem att tro att de har mer stöd än de verkligen har.

 

[För den som för protokoll: jag har medvetet undvikit att länka till eller ens nämna bloggens namn här, dels p.g.a. att diskussion om den tenderar att dra till sig svärmar av osakliga kommentatorer men främst p.g.a. samma anledning jag inte länkade tumblr-loggen i inlägget om Att hänga ut en ”hatare” tidigare: jag vill inte ge någon skjuts (oavsett hur liten) till uthängningssiter och liknande.

Tipstack till Tw@CamillaRagfors & Tw@dreadnallen ]

2 Comments

 1. Nikke Lindqvist
  20 september, 2012

  I viss mån kan man ju se dessa ”exklusiva” kommentarer som en unik funktion för kommentarstrollen. Om de har en egen arena för detta kommer de ju att hållas där, och så slipper vi dem på den öppna sajten.

  • André
   20 september, 2012

   Japp, dock har vi ju problemet som jag touchade lite på här ovan, men som Hampus Brynolf konkretiserade: de som använder pluginet hamnar i en filterbubbla – eller ekokammare – där ”meningsmotståndare” inte hörs / syns, utan enbart de med samma åsikt som kan trigga varandra till en än mer polariserad samhällsbild.