Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 28 aug 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Studio Ett stänger sitt kommentarsfält ett tag

logo för Sveriges RadioSveriges Radios aktualitetsprogram Studio Ett har meddelat att de stänger kommentarsfältet ett par månader. Detta för att de inte längre känner att det finns möjlighet till en dialog däri.

Anne Lagercrantz, ansvarig utgivare, förklarar:

Kommentarerna har vid flera tillfällen spårat ur. De har inte hållit sig till ämnena och grova påhopp och tillmälen har kränkt bland andra medverkande och medarbetare.

Vi behöver en nystart och tid att diskutera hur dialogen med publiken ska utvecklas och hur vi säkerhetsställer en anständig ton.

Planen är att det ska vara stängt i två månader och vi får hoppas att de kommer fram till någonting bra (jag funderar f.ö. på att skicka några tips).

Tyvärr valde de inte att stänga redaktionsbloggens kommentarer, utan ”diskussionen” satte raskt igång med nyckelorden pravda, Nordkorea, sanning, integrationspolitik, lydstat, propaganda, samt invandring.

Läs mer på Ekots redaktionsblogg.

Uppdatering:

Studio Ett hade även en debatt kring kommentarsfälten, med bl.a. Anna Troberg (pp) och Jan Helin (Aftonbladet), där Troberg bl.a. lägger fram de tre enkla regler som räcker för ett dialogfält, samt pushar för bättre relevansmoderering.

3 Comments

 1. Nils Wernberg
  31 augusti, 2012

  Hej,
  Vilka tips är det du funderar på att skicka?
  Jag har en idé om att samla alla debatter på ett ställe, t.ex under Ring P1 Debattforum.
  Som komplement önskar jag fler chattar med journalister trots att chattar har den nackdelen att de aldrig kan ersätta debatterna eftersom de pågår så kort tid och många idag inte lyssnar på programmens direktsändning utan väljer att lyssna i efterhand på nätet.

  • André
   2 september, 2012

   Hejsan!

   Att samla diskussionerna till ett forum kan nog fungera – dels blir det enklare att överblicka vilka diskussioner som finns och dels så blir det mer tydligt att besökarna ska just diskutera / samtala med varandra och inte bara lägga in en kommentar om artikeln/inslaget.

   Jag funderade på lite tekniska lösningar som automatisk flaggning av inlägg som innehåller specifika termer, blockning av inlägg från IP-nummer som ofta lägger regelvidriga kommentarer o.s.v.

   Jag tror tyvärr som du om chattarna, men det skulle kunna vara ett givande komplement till diskussionerna.

 2. […] ett par månader sedan stängde SR:s Studio Ett sin kommentering p.g.a. urspårning, personangrepp o.s.v. och nu på måndag (12/11) kommer det öppnas igen. Planen […]