Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 31 okt 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

SVT Debatt ökar modereringen för att höja diskussionsnivån

Logo för SVT DebattIgår meddelade SVT:s Debatt-redaktör Johan Wirfält att de till sist tar tag i modereringen för att bli av med de kommentarer (och kommentatorer) som har ”rasistiska eller sexistiska budskap, är kränkande mot andra personer och grupper eller uppmanar till våld.” Detta efter att de under de senaste månaderna märkt av en försämring med fler regelbrott och liknande. Det kan vara värt att notera/påminna om att de redan i augusti förra året frågade hur kommentarerna skulle hanteras med avseende på exakt samma problem:

Det är bra att debatten om den främlingsfientlighet och det kvinnohat som förekommer under debatt- och artikeltexter på webben nu mognar. Svtdebatt.se är nämligen inget undantag […] / Karin Eder-Ekman, projektledare Svtdebatt.se 2011-08-29

Med andra ord är det bra att det till sist tagits beslut i frågan, men trist att det verkar som att frågan helt glömts bort under ett drygt år.

I vilket fall som helst utlovas det en ”hårdare” moderering vilket förmodligen avser att de ska moderera mer strikt efter reglerna och inte längre låta saker slippa igenom. Ett stort steg är att de utlovar att den som missköter sig kommer bli avstängd från kommentering på sidan, då det tidigare framstått som att det enbart varit kommentarer som plockats.

Med lite tur (och en massa arbete) kan det här leda till en markant nivå- och relevanshöjning för diskussionen på debatt.svt.se och det ska bli intressant att se hur de får modereringen att fungera i praktiken.

2 Comments

 1. Nils Wernberg
  31 oktober, 2012

  Jag har visserligen bara följt SVT debatt under ett par månader (men aldrig deltagit i debatten) men bara under den tiden har flera debattörer blivit avsängda varför det knappast kan ha varit ett tomt hot tidigare.
  Skulle jag önska något vore det att man använder den sanktionsmöjligheten lite oftare. Det är uppenbart att ett fåtal debattörer konsekvent styr bort från ämnet, är oförskämda och lyckas förstöra debatt efter debatt.
  Att sådana personer stängs av ser jag enbart som en välgärning.
  Tyvärr har två av dessa avstängda kommit tillbaka igen efter att en tid skrikit ut sina förbannelser på varsin blogg istället, klagat över ”censuren i Sverige”. o.s.v,
  Och nu har de blivit ännu värre.

  • André
   1 november, 2012

   Tack för kommentaren!
   Det är bl.a. det du beskriver med att personer som blivit avstängda får återkomma utan att de förbättrat sig samt den uppenbara underanvändningen av sanktionen som gör att det känts som ett ganska tomt hot tidigare. Jag hoppas det ökade kvalitetsarbetet även ger moderatorerna verktyg att upptäcka och kontakta problemanvändare innan de går över gränsen.

   På en sidonot så är det fascinerande vilken uppfattning om vad censur och yttrandefrihet är och innebär som de mest problematiska användarna har. Funderar lite på vilken typ av informationskampanj man skulle kunna göra för att de skulle ta till sig hur det verkligen fungerar :)