Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 03 apr 2013, and is filled under Analytics, Integritet.

Current post is tagged

, , , , ,

Anonyma användare kan identifieras via hur de skriver

Businessman Holding Digital Tablet With Question by Jeroen van Oostrom from freedigitalphotos.netNågot som kanske inte kommer som en nyhet för de som modererat forum / communities en längre tid är att det går att känna igen personer även om de skriver under annat namn – man vet ju att de där formuleringarna känns igen och det är nåt med just den där tonen. I slutet av förra året bekräftades detta av en grupp researchers från Drexel- och George Mason-universiteten  som plöjt 300 diskussioner i ”undergroundforum” och analyserat dem med hjälp av stylometri.

I dagsläget kan deras metod bara användas för engelskspråkiga inlägg och en användare måste ha skrivit över 5000 ord för att analysen ska ge ett sannolikt resultat, men då en del av materialet kördes via Google Translate för att få det till engelska är det nog inte otroligt att det med lite anpassning kan köras även på andra språk inom kort.

Definitivt ett behändigt verktyg för moderering, men samtidigt ett problem ur yttrandefrihetsaspekt: mindre nogräknade regeringar kan lätt använda sig av liknande analyser för att kunna leverera repressalier mot den som vågar opponera sig.

Läs mer hos CCC: Stylometry and Online Underground Markets eller se presentationen nedan (av någon anledning extremt hackig video):

[youtube]www.youtube.com/watch?v=QRY2mfLpPCs[/youtube]

Bildcred: Businessman Holding Digital Tablet With Question av Jeroen van Oostrom

One Comment

 1. Nils Wernberg
  4 april, 2013

  Låter som en bra metod.
  Har man varit med i några år på samma kommentarsfält ser man ganska snabbt när någon byter alias med hjälp av språket.
  Det märkliga är att man (i alla fall jag) för det mesta är omedveten om det egna språkets särprägel, men har lätt att se andras.
  Jag fick en gång mig påpekat en irriterande olat i mitt sätt att skriva. När jag läste igenom ett antal av mina egna inlägg såg jag att kritikern hade helt rätt. Utan honom hade jag säkerligen fortfarande varit fullständigt omedveten om detta och hur det kunde irritera andra.