Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 11 dec 2013, and is filled under Integritet, Länktips.

Current post is tagged

, , , ,

Avslöjande ang. näthatare – de är tämligen få.

näthatarinfograf av Fria TidningarExpressen påbörjade i samarbete med Researchgruppen igår ett stort avslöjande av hatkommentatorerna på nätet (ej länkat p.g.a. namngivning av privatpersoner). Som komplement till det har Researchgruppen även skrivit fördjupningar hos Göteborgs Fria, med bl.a. en kartläggning av kommentarsfälten hos fyra stora extremhögerbloggar kallad Vilka är näthatarna?.

De kom över uppgifterna genom att använda den data som finns öppet tillgänglig – det handlar alltså inte om att hacka i populärkulturell mening (d.v.s. cracka något) – och metoden som troligtvis användes beskrivs bra av Marcus Olsson på hans blogg (metoden har efter avslöjandet åtgärdats av Disqus genom att de slutar använda Gravatar samt stänger av emailhashen från API:t).

Besökarmängd vs. kommentarer: 90-9-1? (ursäkta ett sidospår)

En sak jag noterade var att den gamla 90/9/1-”sanningen” om hur många besökare som kommenterar inte verkar gälla här (heller). Under bloggarnas livstid (åtminstone fem år) har drygt 54 600 unika namn signerat inlägg i kommentarsfälten, samtidigt som den största av dem bedöms ha omkring 300 000 besök per vecka (en siffra som nog kan antas inbegripa hela sfären som besöker de fyra siterna). Av 300 000 borde alltså minst 3 000 unika besökare skriva varje vecka, men med ~1 500 som skriver varje dag, ~7 500 som skrivit över 10 inlägg, men inte varje dag och ~45 600 som skrivit under 10 inlägg kan nog bara de första två grupperna ses som potentiella veckobesökare och den sista får antingen ses som utspridd över bloggarnas livstid eller som pseudonymer / sock puppets för de som befolkar de aktivare grupperna.

Om de aktivaste 9 000 skulle representera 1% av besökarna skulle det motsvara besökssiffror på bortåt 900 000 personer, vilket varken oberoende eller inblandade källor påstår, utan det är nog en effekt av att det är ett engagerat community – de har en överrepresentation av folk som antingen Brinner För Saken eller är på motståndarsidan (de senare verkar dock modereras bort tämligen strikt). Närmare sanningen är nog att de utgör 3-5% av besökarna, med ett besökarantal på 180 – 300 000 per vecka (statistikern Michael Wu på Lithosphere har f.ö. gjort en studier som pekar på att 5% är en rimligare siffra än 1%).

Men i alla fall: tillbaka till saken

Ibland känns de tsom att det verkligen sitter hundratusentals hatare och bara vräker ur sig sin skit, men baserat på de siffror som Researchgruppen tagit fram kan vi nog sluta oss till att den aktiva skaran mer eller mindre organiserade näthatare med rasistiska förtecken är en grupp om kanske 3 000 personer – en extremt högljudd minoritet som när de konfronteras och inte kan gömma sig bakom en pseudonym oftast helt enkelt lägger ner.

En hel del av dessa bör f.ö. lagföras p.g.a. hot och trakasserier, men fram till att polis och åklagare tar problemet på allvar kommer nätvigilanter sannolikt fortsätta hänga ut folk.

Ska dock bli intressant att se vad mer som dyker upp.

One Comment

  1. […] bekräftar mitt antagande från igår om att det handlar om ett fåtal vars överrepresentation i kommentarsfälten ger intrycket att de […]