Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 29 jun 2013, and is filled under Lagen och kommentarerna, Noterat.

Current post is tagged

, , , , , ,

Kan mediers grundlagsskydd försvinna med omodererade kommentarsfält?

LagparagrafEtt tips om ett inlägg på Juridikbloggen (”Grundlagsskydd för mediers webbplatser och omodererade kommentarer”) gav en rätt så intressant läsning som jag tyvärr inte har hunnit skriva om förrän nu (och i mellantiden har det hunnit hända grejer!).

Kärnan är att en dom i Hovrätten upphävde grundlagsskyddet för en site med omodererat kommentarsfält p.g.a. att designen för redaktionella texter med och utan kommentarer inte skiljde sig nämnvärt.

Beslutet har nu fått konsekvensen att GöteborgsPosten, GP.se, stänger av kommenteringen på obestämd framtid medan de ser över om de kan göra en ny design. Även Aftonbladet ser över sina system. Fler kommer förmodligen att sälla sig till den skaran.

Har då kommentarsfälten någon framtid hos mediehusen?

Möjliga scenarion för vad som händer om detta står sig i andra fall eller vid eventuellt överklagande till högre instans är:

  • ökad tidsbegränsad kommentering med förhandsmoderering så att det under artiklarna enbart syns det fåtal kommentarer som klarat både tidsluckan och regelsystemet.
  • nedsläckning en masse – de som inte har resurser, orken, eller helt enkelt inte tycker kommentarsfälten tillför så mycket kommer använda domen som en förevändning att stänga ned dem.
  • många designförsök att tydligare särskilja kommentarsfälten från artiklarna (vilket påminner mig om att jag för ett tag sen skrivit om just hur en tydligare avskiljning av kommentarsfält från redaktionellt material kan göras – ska se om jag kan hitta den passusen igen).

Spännande att se var vi landar!

Kommentarer inaktiverade.