Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 14 feb 2014, and is filled under Användbarhet, Integritet.

Current post is tagged

, , ,

Facebook lägger till fler könstillhörigheter* (och har tänkt till)

Facebook regnbågslogoFacebook meddelade under torsdagen att de förändrar användarprofilinställnignarna genom att utöka antalet könstillhörigheter/-identiteter* på profilen (än så länge bara för US English språkläget) och går alltså från alternativen man/kvinna till att täcka in 56 olika *genders.

Vad som visar att de faktiskt tänkt till är att de utöver att lägga till ovanstående (dock ej helt oproblematiska) alternativ även gör det möjligt att välja det pronomen facebook kommer använda i sina automatiska meddelanden: ”male (he/his), female (she/her) or neutral (they/their)” – vilket innebär att på svenska kommer det vara varianter av han/hon/hen (ser fram emot den upprörda facebookgruppen).

Det främsta beviset för att det finns en tanke kring användarupplevelsen är dock detta:

We also have added the ability for people to control the audience with whom they want to share their custom gender. We recognize that some people face challenges sharing their true gender identity with others, and this setting gives people the ability to express themselves in an authentic way.

De har tagit med i beräkningarna att folk i gemen tyvärr inte är så accepterande av andras liv, så för att användarna ska kunna känna sig någorlunda trygga kan de välja vilka som ska kunna se det valda könet. Så för en gångs skull har de alltså beaktat både användarnas integritet och säkerhet i en uppdatering.

Läs hela meddelandet på Facebook Diversitys tidslinje.

[NB! detta inlägg har uppdaterats med förtydliganden 14/2 2014 00:55, samt länk till SR 14/2 2014 21:55]

One Comment

  1. Niklas
    15 februari, 2014

    Att själv välja hen är ok. Men om man pådyvlas det av någon annan så känner jag mig lika störd på det som den som pådyvlats han/hon om denne vill vara en hen.