Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 20 dec 2014, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , ,

Instagram raderar miljontals spambots och får skäll av användarna

logo för InstagramThe Verge rapporterar om att Instagram häromdagen raderade ett antal miljoner konton som antingen varit inaktiva en längre tid, visat sig vara spambots eller liknande.

Upprördheten som många av de som förlorade följare reagerade med gör att jag skulle vilja se en studie av hur den kognitiva dissonansen yttrade sig när de blev arga på den som avslöjade bluffen istället för den som bluffade.

Över lag verkar det de dock kunna delas in i tre huvudkategorier:

  1. Klaga på Instagram – ”ni har gjort fel, jag ville ha mitt höga följarantal oavsett vad”
  2. Avfölja Instagram – enligt modellen ”de gjorde så jag förlorade följare, så då gåva jag genom att få dem att tappa följare”
  3. Avregistrera sig – en klassisk s.k. ragequit där användaren pseudohanterar den föreställda konflikten genom att i sin ilska avsluta kontot.

Istället för att uppskatta att Instagram faktiskt gör något åt problemet så blir folk alltså arga, men detta beror ju inte bara av eventuellt snarstuckna och irrationella användare, utan till stor del av hur Instagram skötte det.

Att i ett slag radera miljontals konton kommer ju påverka vissa användares följarsiffror rejält, så ett förslag är alltid att dra ut det över tid om det inte är en akut situation. En gradvis förändring ger ju chans för folk att dels få reda på vad det är som händer och förbereda / anpassa sig.

Kommentarer inaktiverade.