Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 18 mar 2014, and is filled under Lagen och kommentarerna.

Current post is tagged

, , , ,

JK granskar Expressen för avslöjande av kommentarsfältherrar

LagparagrafFör ett par timmar sen skrev svt.se / TT (så vitt jag kan förstå av det röriga resonemanget) att Justitiekanslern beslutat undersöka om Expressen brutit mot yttrandefrihetsgrundlagens uppgiftslämnarsskydd genom att låta pseudonyma kommentarer publicerade hos Expressen ligga kvar när pseudonymen avslöjades i en granskning av en annan site(?).

Jag har försökt hitta originalmeddelandet på JK:s site för att få mer klarhet, men det verkar inte vara publicerat där (än), men ett par saker verkar konstiga i att Expressen skulle bryta mot tystnadsplikten för att en person som figurerat i deras kommentarsfält avslöjas som rasistisk kommentator på en annan site:

 • Rättssystemet har väl redan avgjort att efterhandsmodererade kommentarsfält inte omfattas av utgivningsbeviset (d.v.s. det som garanterar meddelarskydd)?
 • YGL hanterar väl förhållandet stat – individ, inte företag – individ?

Pappersparallellen skulle väl vara att nån som då och då skrivit insändare under pseudonym i Expressen får den indirekt avlöjad vid en granskning av rasistiska och misogyna insändare i ett rasistiskt och misogynt fanzine.

Men, som vanligt när det gäller juridiken så är jag ypperligt osäker på vad som egentligen gäller. Nån som kan bena ut det åt mig?

2 Comments

 1. Malin Dahlberg
  24 mars, 2014

  Men har verkligen Expressen efterhandsmodererade kommentarer då? Jag har försökt ta reda på det, men hittar inget tillräckligt nytt om deras moderering. Och på sajten hittar jag inga kommentarsfält alls, de används nog rätt sparsamt. Om de förhandsmodererar så förklarar ju det saken.

  • André
   27 mars, 2014

   Som du säger är det ju hart när omöjligt att hitta något om modereringen (eller ens en kommentarstråd) på siten, men nu såg jag att chefredaktören Thomas Mattsson hade bloggat om saken:
   ”Enligt medierapporteringen argumenterar […], i korthet, om det faktum att Expressen.se har så kallade förhandsmodererade artikelkommentarer. Det är förvisso inte helt korrekt, de allra flesta inlägg på vår sajt har gjorts utan sådan moderering och omfattas alltså inte av den problematik som JK ska undersöka nu, men […] Efter ett inslag i radioprogrammet ”Medierna” beslöt jag att stoppa möjligheten att i många fall tycka till direkt utan förhandsgranskning” / bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2014/03/jim-olssons-mediekritik/

   D.v.s. det verkar som att Expressen har förhandsmoderering ibland och efterhandsmoderering andra gånger.