Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 23 okt 2014, and is filled under Användbarhet, Integritet.

Current post is tagged

, , , ,

Motverka doxing i kommentarerna

ID-10029403 Brown Document And Air Mail Envelope by Kittikun Atsawintarangkul

Brown Document And Air Mail Envelope av Kittikun Atsawintarangkul

Ett kort inlägg om en integritetsskyddande åtgärd.

Doxing / doxxing är att kartlägga och avslöja så mycket man kan om någons person och personuppgifter (några exempel är födelsedata, kontaktuppgifter, facebookkontakter, ”känsliga” inlägg i sociala medier o.s.v.).

I vardagsfallet brukar det främst drabba redan utsatta personer och som hämnd för att de uttalat sig eller agerat ”fel” och doxxandet av dem leder då till ökade trakasserier.

Som exempel kan tas #GamerGate, där ett antal kvinnor fått sina uppgifter pulbicerade för att de talat om kvinnofientlighet inom spelkulturen, med doxxande, telefontrakasserier, mord- och våldtäktshot som följd.

Vad kan göras?

Som ett komplement till aktiva moderatorer och ett bra anmälningssystem är filter för kommentarssystemet en idé. Detta i form av att teckensträngar som liknar känsliga uppgifter flaggas för moderering innan visning. Det kommer inte stoppa doxning, men det är ett relativt enkelt sätt att höja tröskeln för hur lätt det är att få spridning.

Sånt som det relativt enkelt kan byggas filtrering för är siffersträngar som liknar födelsedata eller telefonnummer, samt adress-liknande inlägg. Att sätta flaggor på inlägg med bildlänkar eller länkar till kända dox-domäner är också ett alternativ.

Men, som alltid får det ju anpassas till kulturen på sidan: det kan ju finnas helt legitima skäl till att lägga upp kontaktuppgifter och i kombination med en kommentarskultur där doxning är extremt sällsynt så är det i så fall onödigt att implementera filtret. Dock är det bra att ha förberett för om situationen skulle uppstå.

Kommentarer inaktiverade.