Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 29 okt 2014, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , ,

Rooms – Facebook satsar på pseudonyma diskussionsrum

Logo för Rooms.meHäromdagen lanserades Rooms.me av Facebook. Rooms är en app där du kan skapa eller gå med i ett slutet diskussionsforum som ger utrymme för en mer privat diskussion än vad som är möjligt på vanliga Facebook.

Hur funkar Rooms?

Rooms är en app, så du måste ha en iphone eller liknande Appleprodukt s(å övriga smartphonesystem, samt vanliga datorer är alltså exkluderade hittills), efter det steget är det bara att ladda ner appen och antingen starta ditt eget rum eller besöka någon annans.

Problemet med att besöka någon annans rum är dock att man måste ha en inbjudan som tydligen delas ut via QR-kod. Det går alltså inte att leta runt efter saker du är intresserad av och knacka på, utan du måste ha en inbjudan.

Den stora säljpunkten för Rooms är pseudonymiteten – du kan välja att kalla dig vad som helst när du går in i ett rum och du är inte bunden till en pseudonym för hela Rooms, utan kan ha olika namn i olika rum – appen håller reda på det åt dig.

I lanseringsmeddelandet talas om det tidiga nätets upptäckarlusta och att kunna träffa folk som man delar intressen, men kanske inte mycket annat, med och det låter som en trevlig inställning.

Men man får ju ändå tänka på att det är ju en Facebookprodukt, så det är inte som att du är helt anonym, utan allt som går att logga loggas nog för att bygga din identitet (även om Wired glatt utropar Rooms till ”anonymitetens framtid” – nåt som faktiskt bara låter läskigt).

Den andra stora grejen är att modereringen i rummen sköts både av rumsägaren och Facebook, så det är alltså inte helt fristående från Facebook.

Någonting mindre bra?

Promotionbild för RoomsDen stora nackdelen är att överskådligheten verkar vara rätt dålig, de screenshots och de walkthrough-videor jag sett visar stora inläggsblaffor med en stor bild som representerar varje diskussionstråd och reproducerar alltså facebookflödet istället för att skapa en mer forumlik miljö där det går att enkelt hitta de diskussioner som verkar intressantast.

För den som vill ha ett diskussions-Facebook utan en ”real names”-policy (eller klasskamrater från mellanstadiet och den där konstiga släktingen) så är Rooms nog nåt att satsa på. Själv väntar jag på någonting annat.

(På en sidonot har redan anklagelser om idéstöld dykt upp.)

Kommentarer inaktiverade.