Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 02 apr 2014, and is filled under Lagen och kommentarerna, Tips.

Current post is tagged

, , , ,

TV3s #Trolljägarna

Logo för #trolljägarnaFör ovanlighetens skull kommer ett inlägg om TV! Trean har just sänt det första avsnittet av #Trolljägarna och programbeskrivningen säger att:

I Trolljägarna möter vi kända och okända ansikten som inte bara ger en bild av nätets mörka baksida, utan som även får upprättelse med hjälp av Robban. Tiden är förbi då man utan konsekvenser kan sprida hat på nätet. Jakten har börjat.

Upprättelsen är främst i form av att de utsatta får berätta sin historia och förövarna blir konfronterade, men ibland även med hjälp av Juridikinstitutet, som kollar vilka lagar som är applicerbara och sätter en skadeståndskrav som krävs in med (laga) hot om att kräva in summan via tingsrätten om den inte betalas (skadeståndskrav används dock inte alltid av någon anledning).

Några nackdelarna med premiärprogrammet är att det är Väldigt Dramatisk Klippning, men framför allt att det känns oavslutat. Jag saknar ordentliga uppföljningar av i stort sett alla fall,  men det kanske kommer i senare avsnitt?

Eftersom det handlar om näthat och både utsatta och förövare samt citat från förövarna figurerar rikligt är det här en programserie som kräver en trigger warning för sexism, våldtäkt, rasism, homo-, bi- och transfobi, bland mycket annat.

Se avsnittet inbäddat nedan eller gå till Trolljägarna på TV3 Play (vet inte hur länge det är tillgängligt, så: inga garantier för att det går att efterhandstitta).

Twitter gick naturligtvis varmt under och efter programmet, med i skrivande stund ett tusental tweets och många verkar vara på sama tema som de nedan citerade.

Så jävla skönt att se när någon får stå till svars för skiten de sprider på internet. Skit som skadar människor. #trolljägarna

— My Vingren (@myvingren) April 1, 2014

#Trolljägarna visar väldigt pedagogiskt hur folk tvingas ta ansvar för det de skriver på nätet. Bästa sättet att komma tillrätta med näthat.

— Marcin de Kaminski (@dekaminski) April 1, 2014

One Comment

  1. […] – hur ser programmet ut, hur har det landat och hur kan det fortsätta? Fick jag svar på min fråga under seriens […]