Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 20 okt 2011, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Google+ backar om sin ”riktigt namn”-policy

Google+ logo 300x300Det verkar som att Google till sist tagit till sig av kritiken och nu ska tillåta pseudonyma användarnamn på Google+.

Under Web 2.0-konferensen avslöjade Googles Vic Gundotra att de kommer backa från sin hårda linje och tillåta pseudonymer i framtiden, dock ej när det skulle bli möjligt.

Spola fram till ungefär 18:40 i nedanstående klipp för att höra intervjusvaren, med motiveringarna bakom policyn.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WN36NHZ5IG4&t=18m45s[/youtube]

 

Läs mer på Searchengingeland.com – Google+ To Allow Pseudonyms & Will Support Google Apps Accounts

2 Comments

  1. Magnus
    30 oktober, 2011

    Kanske en alltför enkel fråga, men hur tänker Google bära sig åt för att kunna avgöra vilka konton som är ”fingerade” i den meningen att den person som beskrivs är fejk, til skillnad från när pseudonymiteten (eller: det påhittade men trovärdiga namnet) används för att maskera en verklig person. Folk kan ju ha mängder av fullt legitima skäl att ”avidentifiera” en del av sin närvaro på nätet, att göra det svårt eller omöjligt att koppla ihop blogginlägg, FB-ande, wikipedia-deltagande och bildpostande med deras empiriska/samhälleligt synliga personer. Idag är gränserna mellan privatliv och arbete inte alls lika tydliga som de var för ne genration sen och många gör (med eller mot sin egen vilja) en del av sin privata sfär offentlig på nätet, och mpste därmed räkna med at andra kan följa deras spår: arbetsgivare, bekanta, konkurrenter…Ja, du känner ju till den här sidan av saken, det finns många slags skäl att anta en pseudonym och det finns lägen där den person som beskrivs online i stort sett motsvarar vägande sidor av den person som sitter och knappar, det är bara det att denne har sett till att anta ett annat namn och ändra vissa detaljer. *Hur* tänker Google eller någon annan försöka urskilja vilka som är ”helfejkade” personer och vilka som bara har ”avidentifierat sig” men som svarar mot verkliga individer?? Hur utför man det utan att tiotusentals personer som är ”på riktigt” och menar vad de skriver, och desutom till största delen inte har speciellt förgripliga åsikter, snabbt åker ut?

    Det ligger så vitt jag kan se i det öppna nätets natur att människor kan vrida och vända på sina egna identiteter, på den bild de vill presentera av detta X som sitter och skriver. Så är det bara, så länge vi inte återgår till ett läge där du personligen måste infinna dig med ID-kort hos en uppsyningsman för att få öppna ett e-postkonto eller en facebooksida. Och detta är dessutom något som utnyttjas av många soim markandsför sig under sitt riktiga namn på nätet. Bloggare och krönikörer som Blondinbella, Alex Schulman, carolina Gynning och Johan Hakelius presenterar en redigerad och stajlad, i själva verket ganska så fiktiv bild av sina liv. Det är tydligt om man tittar litet närmare, och en del av deras läsare är hyfsat medvetna om det, andra inte. Detta fungerar eftersom vi genom medieutvecklingen (inte minst dess dåliga sidor, skulle jag säga) har blivit tillvanda vid att folk trycker fram sina ”jag” långt i förgrunden, snarare än att visa upp dem i samspel med vad de kan, vad de tänker och resonerar om, vad som s a s motiverar deras kändisskap eller berömmelse (det som i stort sett var konventionen för medialt eller offentligt kändisskap tidigare).

  2. […] av kritik har så Google givit med sig och slopar sin ”real names”-policy (bara drygt tre år efter att de lovade att göra […]