Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 17 mar 2011, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

SvD.se gör om, men gör de rätt?

Svenska Dagbladet lanserade idag sin nya design av SvD.se och generellt sett är det vid en snabb överblick en mycket snyggare site som möter besökaren, men hur är det med kommentarerna?

Nya SvD-layoutenDe har tydligen prioriterats ned rätt rejält:

  1. besökaren måste klicka för att se dem
  2. det går inte någonstans att se hur många kommentarer en text har innan kommentarerna är framklickade
  3. det går inte att från ex.vis startsidan se om en text ens är möjlig att kommentera

Sammantaget kommer 1, 2 och 3 sannolikt minska antalet kommentarer rejält och jag tror även minskningen kommer vara oproportionerlig, d.v.s. de kommentarer de helst vill ha kvar kommer minska mer än de som de inte vill ha kvar.

1 & 2 sänker antalet genom att besökaren dels inte vet om det pågår en diskussion och dels måste utföra ett steg till för att ta reda på det (vilket gör att en del kommer helt strunta i att klicka p.g.a. för många nitlotter, vilket dock inte stoppar de vars främsta drivkraft är att skriva av sig sin agenda) medan 3 sänker antalet genom att de som är kommentarssugna måste leta sig fram till en text att kommentera. Den sistnämnda är nog den enda av de tre som faktiskt gör någon reell skillnad i antalet oönskade kommentarer då de som främst är ute för att skriva av sig får svårare att hitta  nånstans att göra det i.

Nya SvD-layouten utfälldNär kommentarsfältet är framklickat så är det dessutom bara 10 kommentarer som visas per default, vilket är ett begränsande av diskussionens överskådlighet och i sig minskar möjligheterna för en sammanhållen diskussion utan upprepningar.

Antal kommentarer per visadeDiagrammet ovan visar antalet kommentarer i kategori efter hur många kommentarer som visas. (D & C: kommentarer med antingen diskussion eller konversation; R & Y: kommentarer som kortfattat hänvisar till vad som tidigare sagts; OT & A: off topic och / eller onödigt aggressiva kommentarer.) Flest kommentarer i den mest positiva delen (C) ges i kommentarssystem som visar runt 20 kommentarer och uppåt som default.

Mina förslag

Mina förslag på förbättringar är enkla och kommer inte påverka designen nämnvärt.

  • Visa antalet kommentarer, eller åtminstone att det finns kommentarer, även utan att fältet är utfällt – detta lockar till läsning och deltagande i diskussionen.
  • Visa långt fler kommentarer när fältet är synligt – en överskådlighet gör (som jag länkat och skrivit om tidigare) att läsaren får en bättre möjlighet att sätta sig in hela diskussionen istället för att bara få brottstycken att reagera på.

Ovanstående är jag övertygad skulle gynna en diskussion och minska antalet oönskade kommentarer.

Som synes så rekommenderar jag inte att kommentarsfältet ska vara utfällt per default eller att kommentarsmöjlighet ska vara synligt utanför artikeln och detta för att jag utgår från att SvD:s webteam har en designvision och argument om artikeltrafikdrivande som gör att de inte vill lägga mer plats på kommentarer än nödvändigt.

Som lök på laxen kan väl sägas att de inte heller i denna uppdatering har tänkt på att uppdatera kommentarsreglerna (det går ju bl.a. att skriva avsevärt mycket längre än 500 tecken i Disqus).

4 Comments

  1. Magnus
    22 mars, 2011

    Bra analys och man kan gott tillägga att Svenskan tycks ha gripit tillfället att tyst och snyggt strypa kommenterandet på de flesta artiklar. Efter att ha läst din text fick jag leta ganska länge innan jag hittade en text på SvD som faktiskt gick att kommentera (jag brukar inte kommentera där men ville se hur pass otydligt det nu blivit). På de flesta artiklar är skylten ”Visa kommentarer” helt enkelt en blinddörr, den leder inte till något kommentarfönster alls. Troligen räknar Svenskans huvudredaktion med att de ska trötta ut den publik som tidigare såg kommenterandet som en ganska naturlig del av vsitt umgänge med tidningen, eller en kanal för sin agenda – och att större delen av trafiken nu ska komma in från tweets och bloggar som hänvisar till en redan befintlig kommentartråd. En mycket trött policy.

    • André Mabande
      23 mars, 2011

      Hej igen!
      Jag har samma upplevelse som du: väldigt många av ”Visa kommentarer”-klicken leder ingen vart. Men jag hoppas verkligen att det är en designmiss och inte en medveten feldesign, men det känns onekligen som att kommentarerna behandlas som ett nödvändigt ont snarare än som någonting som kan ge SvD ett mervärde.
      Jag har full förståelse för att en del texter verkligen inte behöver kommentarer (på exempelvis TT-notiser och mycket annan nyhetsrapportering är kommentering oftast direkt överflödig), men då borde det ju inte finnas något som antyder att kommentering är möjlig.
      Direkt klantigt av dem oavsett om det är avsiktligt eller en miss.

  2. […] Läs gärna mer om SvD:s byte av kommentarssystem i inlägget SvD.se gör om, men gör de rätt? […]

  3. […] att kräva Facebookinloggning för kommentering, samma med DN:s planerade Open ID-inloggning, medan SvD har sina kommentarer hos Disqus. Facebook och Disqus ”äger” kommentarerna, men tidningarna är ansvariga för deras […]