Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 06 jan 2013, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, ,

Noterat: det organiserade näthatet och motorganiseringen

Det organiserade näthatet

Flashback logoFör halvannat år sen tog jag upp en kolumn om troll (i UNT) där en undersökning av Nizkor-projektet som visade hur högerextremister bl.a. använde sig av multipla användarnamn för att framstå som en majoritet i diskussionen togs upp. Jag har även tipsat om Damon Rastis blogginlägg om sock puppets / marionettkonton på Facebook.

På Flashback har en numer avhoppad högerextrem internetaktivist publicerat sin berättelse. En historia som bekräftar Nizkors och Rastis slutsatser. användaren skriver om hur han kom i kontakt med extremisterna via Flashback och hur hans hela liv till sist gick ut på att sprida propagande med just multipla konton som metod (andra delar av strategin var även att infiltrera facebookgrupper samt ta över tidningars kommentarsfält).

Användaren beskriver både hur Flashback och andra communities används som rekryteringsbas och hur de främlingsfientliga organiserar sig över nationsgränserna, men framför allt ges en inblick i hur de mest aktiva ser på omvärlden.

Hans berättelse är alltså ännu ett belägg för att den som har kommenteringsmöjligheter på sin sida måste hålla koll på kommentarerna (nej, det krävs inte användarinloggning med ”riktigt namn” för det, utan bara att hålla sig till relevans- och saklighetsmoderering).

Symptomatiskt för yttrandefrihetskämparna Flashback blev diskussionstråden ett tag låst med motiveringen ”Skaffa en blogg”, men har sedan dess öppnats igen och jag har valt att inte länka tråden eftersom det nu till stor del florerar samma rasism i den som användaren lämnat bakom sig då andra, fortfarande aktiva extremister engagerat sig.

Organisering av motståndet?

Ett par veckor innan ovanstående tråd dök det upp ett nytt diskussionsämne på Twitter: Aldrig Ensam, ett initiativ för att samla de som diskuterar emot extremisterna.

I en intervju i SVT:s Kulturnyheter säger upphovspersonen Kawa Zolfagary (som dykt upp här tidigare) bl.a. att:

Vi vill inte lämna walk over. Men har man tio personer emot sig orkar man inte. Om jag har en diskussion på nätet och försvinner iväg en timme har jag oftast 30 nya svar när jag kommer tillbaka. Då finns det ingen chans att hinna, men då kanske någon annan har kommit in och håller igång diskussionen och argumenterar.

Det förklaras även lite mer hur kampanjen är tänkt att fungera:

som en megafon som hjälper folk som blir påhoppade i kommentarsfält. Den kan användas för att länka till en sida där man vill ha hjälp att ge mothugg mot rasism och sexism.

Helt enkelt: behöver du hjälp att diskutera mot fördomsfulla på nätet – länka in diskussionen i Tw#aldrigensam så kan stödet dyka upp (ett spam- och haveristfritt flöde finns på Tw@aldrigensam_bot).

One Comment

  1. […] veckobesökare och den sista får antingen ses som utspridd över bloggarnas livstid eller som pseudonymer / sock puppets för de som befolkar de aktivare […]