Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 29 aug 2011, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, ,

Expressen ändrar sin policy för kommentarsfält

Sting-logoIdag skriver Thomas Mattsson att Expressen inför en Ny policy för artikelkommentarer, en policy som i korthet går ut på att de under en övergångsperiod ska införa förhandsmodering för alla inlägg, fram till dess att de har ett nytt system för inloggning och moderering, samt en ny uppsättning regler.

Regelförändringar

De regelförändringar som gjort är inte så mycket förändringar som tillägg och mer utförliga beskrivningar. Den konkreta skillnaden består i följande text:

Vid sidan om [reglerna från 2006] har Expressen.se en rad egna förbehåll. Vi vill att diskussionen ska handla om ämnet, inlägg som handlar om annat (så kallat ”off topic”) kan tas bort. Vi vill också att användaren tänker på sitt uppträdande och språkbruk, vi accepterar inte personangrepp eller nedsättande formuleringar om exempelvis utseende.

Expressens ambition är att ha förhandsmoderering på våra artiklar, för att säkerställa att reglerna ovan efterlevs på bästa vis. Vi har dock i en övergångsfas både förhandsmodererade och efterhandsmodererade kommentarsfält.

Det första stycket är först och främst en upprepning av regeln mot ”förolämpningar, förtal, hotelser, hets och andra trakasserier” samt en upplysning om enkel netikett och en varning om att hålla sig till ämnet, medan det andra är en förklaring till varför de anser att förhandsmoderering är rätt väg att gå.

Kommentarssystemet

Det nya system som komma skall, antyds av Mattsson betona ”riktig identitet” med namn och bild, förhandsmoderering, samt möjligtvis någon form av poängsystem för kommentatorer.

Några snabba tankar om detta är att:

Riktig identitet är negativt att avslöja på den forumtyp som Expressen utgör. Då det riktar sig till allmänheten och inte är nischat på en avsevärt mycket mindre grupp, eller avhandlar ”icke-kontroversiella” ämnen (alla har en åsikt om politik och nyheter i övrigt). Den som då går ut med namn och bild kan då lätt bli en måltavla för obalanserade personer med annan åsikt oavsett hemvist. (se gärna kapitlet Du har väl rent mjöl i påsen, lille vän? för mer om verifierad identitet)

Förhandsmoderering kan vara behövligt – en kortare period. Då Expressen en längre tid haft stora problem med kommentarer som inte berör artikelns ämne, eller bara är icke-konstruktivt kritiska och/eller förolämpande mot personer eller ämnen i artikeln (sånt som kallas ”näthat”), kan det vara bra att under en kortare period ha en strikt förhandsmoderering för att visa nivån som önskas på kommentarerna. Men viktigt är dock att vara observant på när modereringslasten börjar minska för att då kunna gå över till (en lika strikt) efterhandsmoderering.

Poängsystem kan slå fel. I blogginlägget föreslås att den som skriver under med sitt riktiga namn kan få en mer framträdande plats bland kommentarerna. Specifikt är detta problematiskt ur samma aspekt som anonymitet: bara för att någon signerar med namn innebär det inte att argument och resonemang är mer korrekt. Det skulle m.a.o. kunna gynna de som slänger sig med falska argument och skriver under med namn, på bekostnad av de som har rätt fakta och stringenta argument, men en pseudonym. Det blir alltså en form av auktoritetsargument inbyggt i systemet där den som inte skriver under offentligt implicit har mindre rätt. (Andra, mer konkreta poängsystem där användarna själva ger poäng till inlägg eller andra användare, har nackdelen att grupperingar kan rösta på varandra inom gruppen för att få dominans.)

 Symptomatiskt nog så är kommentarerna på policyinlägget till stor del bestående av just den typ av kommentarer som Expressen syftar till att ta bort, d.v.s. såna som missar ämnet och snackar off topic om åsiktsförtryck, censur, ”invandrarbrottslighet”, m.m. (hej du som googlar dig hit på föregående termer, den här siten handlar om kommentarssystems funktion och design, inte om politik och jag relevansmodererar hårt).

Mattsson ska ha cred för att han orkat besvara så många av kommentarerna som han hittills gjort, trots att de upprepar sig (en upprepning som förstärks av att kommentarerna är nästlade). Jag tror dock det skulle vara lättare om han samlade sina småsvar till ett längre svarsinlägg per halvtimme eller så och la det som ett nytt inlägg i tråden, så att folk kunde diskutera utifrån vad han svarar och inte vad de tycker de läser. Samt att diskussionen relevansmodererades.

Den som dock vill påverka Expressens omdaning genom konkreta förslag ombeds av dem maila Digitala Medier-redaktionschef Mattias Carlson på mattias.carlson[a]expressen.se

Jag önskar dem lycka till, men framför allt att de kollar forskningen (inom akademin, inte bara min hobbyresearch) och har en långsiktig plan innan de sjösätter projektet.

9 Comments

  1. […] Ingen kommentar om kommentarssystem, analys och användbarhet Gå till innehåll HemBoken1. Inledning (utkast)5. Systemens utformning – en inventering (utkast)10. Men du har väl rent mjöl i påsen, lilla vän? Om anonymitet (utkast)Länkspam? / Link spam?Om ← Expressen ändrar sin policy för kommentarsfält […]

  2. Nemokrati
    29 augusti, 2011

    Vi kan se fram emot tusentals kommentarer undertecknade Jimmie Åkesson och en stor bild på partiledaren, med sporadiska duggregn av kraftigt understrykande medhårsinlägg från partisekreterare Söder eventuellt också medhåll från Politisk Inkorrekts chefredaktör eller bidragsgivare.

    • André
      30 augusti, 2011

      Riktigt så likriktat är det nog tveksamt att det blir.

  3. Nemokrati
    29 augusti, 2011

    M a o – det blir många poäng till SD där.

  4. […] Thomas Mattsson blogg – Ny policy för artikelkommentarer, Ingen kommentar1, Ingen kommentar2, Olas tankar Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  5. Magnus
    30 augusti, 2011

    Frågan är förstås hur man definierar ”intelligenta synpunkter” på det som står i tidningen, och där är jag inte optimistisk. Det har onekligen varit en flod av grovt främlingsfientliga, svamligt pajasironiska eller bara tykna kommentarer på de här tidningarna, och en del av dessa kommer från SD-hållet eller ännu längre ut. Men redaktioner och journbalister vill också skydda bilden av att man sitter med de smarta, kloka och välskrivande journalisterna/krönikörerna. Man fjädrar sig som bevakare av en upplyst meritokrati: de brajtaste skriver i tidnhgarna, i *våra* tidningar. Och det är, uppenbarligen, ofta inte sant.

    Utrymmet för självständiga, envisa frifräsare,. för faktagranskning och solitt grävande, för det nydanande har stagnerat i tidningarna, man nischar sig allt mer på målgrupper och vill fria till dem (mycket tydligt just när det gäller Expressen). Om kommentarer påpekar det här med hälften av det sting som krönikören kan ta i bruk så publiceras dessa inpass helt enkelt inte. Tidningarna kommer överlag att premiera instämmande kommentarer från fansen, det handlar inte om rasism eller icke-rasism utan om ett behov av självbekräftelse och mysigt varumärkesbyggande inne på redaktionen. Även om man i vissa fall outsourcat modereringen är det så det fungerar. Följden blir en urlakad debatt – på tidningarna, och en ofta urlakad demokrati.

    • André
      30 augusti, 2011

      Tack för kommentaren.
      Tyvärr måste jag hålla med dig om att debatten nog kommer bli lidande av en förhandsmoderering, kanske inte så mycket p.g.a. ett stort jävsmodererande som på att den går från realtid till att bli som insändarsidorna: att kommentatorer får skriva för fulla muggar och hoppas att deras inlägg blir publicerade kommer göra att många (av de seriösa) helt enkelt tappar lusten.

  6. […] medan SvD har sina kommentarer hos Disqus. De enda som verkar följa Schultz linje är Expressen, som siktar på full identitet och förhandsmoderering – förutsatt att de bygger ett eget […]

  7. […] sedan sätta in hyfsat verkningslösa ”sunt förnuft”-åtgärder i stil med Facebook-login och liknande var ett skavsårsplåster på en skottskada. Saken gjordes […]