Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 21 sep 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

”Aftonbladets kommentarspolicy fungerar inte”

Aftonbladet logoPå Aftonbladet kom det upp en intressant sak idag: Åsa Linderborg, kulturchef på tidningen, förklarar varför kommenteringen stängdes under en debattartikel och det som väckte mitt intresse var följande passage:

Händelsen blixtbelyser problemet med Aftonbladets kommentarspolicy […] den som vill kommentera våra artiklar måste gå via Facebook. Ingen ska längre kunna skriva anonymt.

Resultatet är att rasisterna framträder med namn och bild, vilket givetvis är bättre, samtidigt som humanisterna försvinner. De vågar inte säga emot rassarna, eftersom de är rädda. / Åsa Linderborg

Det som sägs i det citerade stycket är helt enkelt att den ”riktigt namn”-policy som flertalet medier har inrättat för sina kommentarsfält inte har fungerat. Aftonbladet införde den för strax över ett år sen med motiveringen att:

En liten andel av läsarna står för en mycket stor del av kommentarerna. Och de gör det anonymt. I de namn- och ansiktslösa kommentarsfälten skapas ett självbekräftande universum där hat­propaganda frodas. Och dit andra läsare tvekar att bege sig. / Karin Pettersson, ledarkrönika 2011-08-30

Problemet har alltså kvarstått, trots den omhuldade anti-pseudonymiteten. De som skulle fås att sköta sig genom att tvingas ”stå för sina åsikter” bryr sig inte om att de inte är anonyma medan de som inte sågs som ett problem har minskat sin aktivitet. Jag kan även tänka mig att det finns många falska kommentarskonton, vilka skulle vara avsevärt mycket enklare att avslöja om Aftonbladet ägde sitt kommentarssystem istället för att använda sig av Facebook.

Med risk för att upprepa vad jag tidigare skrivit i ämnet så upprepar jag ett tidigare skrivet stycke: Slopad anonymitet garanterar inte god dialog. En röjd identitet kan vara mycket skadligt för en person även om det inte är en kontroversiell åsikt som framförs och en verifierad identitet ger inte att hatiska personer vare sig förstår att de är hatiska eller drar sig för att uttrycka det (se gärna kapitlet om anonymitet för exempel på båda).

På en sidonot kan väl tilläggas det som Tw@Beelzebjorn sa på Twitter:

Hej Åsa Linderborg. Jag är inte ett skit rädd för de högerextrema. Jag har bara inget utbyte av kommentarsfältstrams i er blaska. #humanist

Kommentarer inaktiverade.