Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 05 jan 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, , , , ,

Hallandsposten kräver namn, adress och telefonnummer för att kommentera

Hallandsposten logoHallandsposten.se lanserade igår nya krav för kommentering på siten och i likhet med danska Politiken.dk (som avhandlats här i kommentarerna tidigare) är det pseudoidentifiering av besökarna som är den planerade lösningen.

Viveka Hedbjörk, chefredaktör och ansvarig utgivare för HP, skriver:

Nu vill vi göra en ansats att hyfsa diskussionen på webben och locka fler att delta. Vi gör det med en väldigt enkel åtgärd, från och med nu kräver vi att den som vill få en kommentar publicerad på HPs sajt ska uppge namn, adress och telefonnummer, precis på samma sätt som vi kräver av våra insändarskribenter. Vill man skriva under signatur går det bra även om vi naturligtvis helst ser att de åsikter man vill torgföra är man beredd att stå för med sitt namn.

Jag förstår att kontaktuppgifterna ses som lösningen på problemet, men som med Politiken är det otroligt enkelt att komma över den tröskeln utan att avslöja sin egen identitet: hitta.se eller eniro.se tillgängliggör de flesta av de person- och kontaktuppgifter som krävs.

Som jag skrev om i kapitelutkastet Men du har väl rent mjöl i påsen, lilla vän? så är pseudonymitet/anonymitet ofta ett skydd för den som löper risk att bli utsatt för trakasserier. Dessa är sällan de som är de mest störande elementen i ett kommentarsfält, utan tvärt om är de störande de som kan ta steget till att trakassera andra även utanför nätet.

Kravet på ”identifiering” ger även att personer med skyddad identitet inte kan kommentera (visst, redaktionen lovar att hålla uppgifterna hemliga, men de kan ju inte verifiera att ett skyddat nummer går till en specifik adress).

Kommentarssystemet i sig

En snabb koll ger att det är ett system med omvänt kronologisk publicering (senast först), citat/svara-funktion, samt kommentarsinmatningsfältet längst ner. De gynnar alltså läsning av tidigare inlägg, men försvårar samtidigt möjligheten att ha en löpande diskussion då den läses från slutet.

Hallandsposten.se kommentarsfunktionSjälva kommenteringsdelen (som kan ses till höger) har ett underdimensionerat textinmatningsfält som, även då det går att expandera genom att dra i ena hörnet, i sin defaultstorlek är för liten för att ge en ordentlig översikt över de 1000 tecken som går att skriva.

Det går att kommentera via Facebook-inloggning, men det är ett alternativ som är ganska nedtonat, så det av designen rekommenderade är att skriva en signatur och ”bekräfta” den med namn, e-postadress, telefonnummer, gatuadress, samt postort. Uppgifter som alltså är väldigt enkla att få tag i och kommer kräva att Hallandsposten i princip ringer upp varenda kotte som lämnat en kommentar för att verifiera att det inte är någon som ”lånat” deras identitet.

Då de har förhandsmoderering av alla kommentarer (och kommentarsfältet då i princip fungerar som en insändarsida) behöver de även uppdatera reglerna som nu påstår att de efterhandsmodererar, samt att de skulle behöva styckeindelas (just nu är det enbart en textmassa på dryga 1500 tecken).

Jag lämnade i alla fall en kommentar i ungefär samma anda som detta inlägg hos dem. Jag hoppas det kommer publiceras trots att jag råkade lägga med en länk och undrar om de kommer slå en signal för att verifiera att jag inte trollar dem.

 

Kommentarer inaktiverade.