Det är känt att Facebook blockerar bl.a. thepiratebay.org från att länkas i inlägg och kommentarer (sen 2009), även namn har blockerats då de i andra länder varit lika kränkande ord och för ett par år sen fick du under en period inte skapa sidor med ”Palestinian” i, men hur stor är listan av blockeringar egentligen och vad avgör om någonting fastnar – hur funkar filtreringsalgoritmen egentligen?
För ett tag sedan fick Robert Scoble känna av censuren när han försökte lägga upp en kommentar på en annan webgurus publika konto.
Troligtvis blev Scobles inlägg (felaktigt) spamklassat av att han använde många @mentions i ett inlägg hos någon han bara prenumererar på flödet (d.v.s. de har ingen ”vänskapsrelation”). I kommentarerna på hans Google+-tråd om saken finns det även några som säger att antalet felaktigt flaggade kommentarer på deras sidor är uppemot 80%, så filtret verkar inte fungera så tillfredsställande.
En annan del av algoritmen är sannolikt hur ofta en person får kommentarer anmälda av andra. Vi vet sedan tidigare att det går att få ett konto avstängt enbart genom att många anmäler det (d.v.s. utan att det görs en koll om det är skäliga anmälningar). I likhet med det orsakar många tidigare anmälda kommentarer att man inte får kommentera lika fritt längre.
Med tanke på den mängd hatiska inlägg som går att finna är exempelvis rasistiska uttryck inte automatiskt svartlistade, ej heller de vanligaste svordomarna (även då moderatorerna har en lista att kolla mot vid anmälan). Något som får mig att tänka i banor som att det är ord och uttryck som är ”känsliga” för vissa nationer som filtreras bort.
Frågan är då om Facebook gör som Twitter och bara har en regional blockering, eller om det är vissa ord som är förbjudna världen över?