Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 08 dec 2012, and is filled under Integritet, Länktips, Noterat.

Current post is tagged

, , , , ,

Noterat om: Twittercensur, Google+-grupper och So.cl-premiär

Tyvärr har jag inte hunnit skriva här på ett tag, så här kommer ett par saker aom egentligen skulle blivit längre inlägg, men (för tillfället?) får nöja sig med ett gemensamt.

Twitter stänger ned svenskt konto

Twitter Sverige

I slutet av november stängdes Tw@AnonOpsSweden ned av Twitter. Den anledning som givits var att de vidarebefordrat ett inlägg om en hackad hemsida (med länk till hemsidan) från en annan användare (som också stängts av).

Om det verkligen var anledningen är det alltså en milsvid skillnad mot när en nazistgrupp blockerades från att ses i Tyskland eller en hashtag blockerades i Frankrike p.g.a. hets mot folkgrupp. Inte minst som de ingreppen skedde på lokal nivå, medan Tw@AnonOpsSweden blockerats globalt.

Några som utger sig för att representera det avstängda kontot har skrivit på SVT Debatt: Twitters godtyckliga censur hotar yttrandefriheten (dock en upplysning till Anon: det är knappast en chock att även deras nya konton blockerats då en ban – rättfärdigad eller inte – rimligtvis måste gälla person/organisation och inte bara ett användarnamn).

Länk: Twitter misstänks utöva politisk censur

Logo för So.clSo.cl – nu i öppen beta

Microsofts sociala nätverk Socl öppnades för allmänheten 4/12 efter ett halvår som sluten beta. Naturligtvis kommer jag återkomma med en närmre genomgång, men lämnar det för tillfället med denna lilla fundering: om Microsoft ska ha ett eget nätverk – varför har de alternativinloggning via Facebook?

Länk: so.cl

Google+ lanserar ”communities”

Google+ logo

Google+ meddelade 6/12 att de nu lanserar ”communities” där användarna själva kan skapa gemenskaper för sina intressen. Lite motsvarande Facebooks grupper, men med fler funktioner motsvarande ett riktigt forum.

Tyvärr går det p.g.a. Googles löjliga användningsattityd inte att ansluta anoymt eller pseudonymt till grupperna, så som snabbt påpekats kommer det inte dyka upp några G+ communities för de som är i en utsatt situation där användande av verkligt namn kan riskera deras liv och hälsa.

Länk:  Google+: Communities and photos

One Comment

  1. […] konton står tydligen på tur, och detta är alltså ett par i raden av de mer tveksamma blockeringarna som inträffat. Som förväntat är inte protesterna så stora som de kunde/borde varit om vi inte […]