Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 18 okt 2012, and is filled under Etik, Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Twitters första lokala censuringrepp

German TwitterAl Jazeera rapporterar att Twitter har omsatt sin nya blockningspolicy i verket och det första kontot som drabbades var ett som tillhör en tysk nynazistisk gruppering.

Det som hänt

Tysk polis har bett Twitter blockera nazisternas konto och dess propaganda från att synas i Tyskland efter att gruppen blivit förbjuden av domstol. Twitter har då gjort det p.g.a. att företaget bedriver verksamhet i Tyskland och därför måste lyda den lokala lagen.

Pang, bom, så är nazisterna osynliga i Tyskland, men inte för resten av världen.

Allt lugnt, eller?

Censur är alltid problematiskt och jag tror nog faktiskt det här fallet var valt med omsorg. Det är i och för sig inte överraskande att Tyskland skulle begära blockning av nazister, men det är väldigt tursamt för Twitter att det blir just nazister som drabbas – magreflexen hos gemene man är ju att ”såna får skylla sig själva”.

Om Ryssland hade fått till en blockning av Tw@pussy_riot p.g.a. ”uppmuntran till huliganism”, eller om Ukraina stoppat ett Pride-konto p.g.a. ”homosexuell propaganda” hade reaktionerna (och skadan för Twitter) varit enormt mycket större än när det drabbar de som faktiskt är onda på riktigt.

Framtiden lär utvisa hur långt Twitter är villiga att ta blockningarna, men pilotfallet kommer ha givit viss tillvänjning.

3 Comments

  1. […] har nyheten hunnit landa att en tysk högerextrem organisation blivit blockerad från att visas i Tyskland förrän ytterligare ett exempel dyker upp: denna gång är det en fransk studentorganisation som […]

  2. […] det verkligen var anlednignen är det alltså en milsvid skillnad mot när en nazistgrupp blockerades från att ses i Tyskland eller en hashtag blockerades i Frankrike p.g.a. hets mot folkgrupp. Inte minst som de ingreppen […]

  3. […] har jag skrivit om hur twitters blockerat användare eller hashtags från att visas i specifika länder för att följa den lokala lagstiftningen kring […]