Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 06 nov 2012, and is filled under Noterat, Research.

Current post is tagged

, , , ,

Studio Ett öppnar kommentarsfälten igen (plus ministudie)

logo för Sveriges RadioFör ett par månader sedan stängde SR:s Studio Ett sin kommentering p.g.a. urspårning, personangrepp o.s.v. och nu på måndag (12/11) kommer det öppnas igen. Planen är att höja närvaronivån, samt snävare för var och när det går att kommentera.

Glädjande är framför allt att Studio Ett inte gått på myten om ”riktig identitet” som alltings lösning, eller som den ansvariga utgivaren Lagercrantz skriver:

Många har bett oss prioritera närvaron och flera har föreslagit olika typer av inlogg. Vi finner dock fortsatt ett värde i att man ska kunna delta i en diskussion om ett känsligt ämne utan att blotta sin identitet. / Anne Lagercrantz, Ekochef och ansvarig utgivare

Utöver att anonymiteten är säkrad så kommer endast ett inlägg per dag kommer gå och detta endast under utökad arbetstid (fram till kl 18) och det låter som en rejäl kapning av kommentarsmöjligheten. En snabbkoll ger att under en (slumpvald) vecka i augusti las 301 kommentarer som fick vara kvar och av dessa var 206 lagda inom tidsspannet 8-18. Av de kommentarer som klarade den tidigare modereringen var det alltså hela 31,5%  som skulle försvunnit med den nya tidsgränsen.

Värt att notera är även att en del av de kommentarerna las inom en kvart från det valda tidsspannet (d.v.s. 7:45-8:00 eller 18:00-18:15), så med en tydlig information om när det går att kommentera kan nog bortfallet bli mindre. Jag gjorde ingen större analys av vilken typ av kommentarer som skrivits (detta för att jag inte har haft möjlighet att kolla hur många kommentarer som faktiskt raderats). Det kan alltså vara så att det vanligtvis trillar in ett stort antal osakliga kommentarer mellan 18 och 08, vilket i så fall gör att det är ett väldigt bra val att tidsbegränsa kommenteringen.

En sak som gör att jag blir lite orolig för hur kommentarsinteraktionen kommer funka är att redaktionen inte givit något svar på  kommentarerna på Studio Ett/Ekots redaktionsblogginlägg om nylanseringen. Det känns ju som att även bloggen borde finnas med i den nya modereringsplanen.

Vår förhoppning är att föra en dialog. Vi vill ta vara på konstruktiva synpunkter, bemöta kritik och säkerhetsställa en vettig ton. / Studio Ett

Uppdatering 2012-11-07

I kommentarerna här påpekar Nils Wernberg en sak som jag missade: att kommenteringen på den utvalda artikeln enbart kommer vara öppen en enda dag.

Detta sätter Studio Etts kommentarsfältsförbättringsprojekt i ett helt annat ljus. Att bara ha kommenteringen öppen i åtta timmar (om de följer traditionen med att publicera första inslagsartikeln vid 10) när inslaget sedan dessutom inte sänds förrän sent på eftermiddagen kommer det, som Wernberg kommenterar på redaktionsbloggen, leda till att det främst är samma personer som befolkar kommentarsfältet.

Då Studio Etts första sändning startar 16:00 kommer Majoriteten av lyssnarna ha mindre än två timmar på sig att surfa in till inslaget för att diskutera. En riktigt dålig lösning om det ett delsyfte med att ha kommentarer var att öka engagemanget.

Vilken sjujäkla miss av Studio Ett. Eller är det bara lathet?

/Uppdatering

En (längre) sidonot

Av hittills fyra kommentarer på SR-blogginlägget om öppnandet innehåller tre stycken de vanliga censurklagomålen från de som antar att det är nån sorts konspiration på gång. Något underhållande är att de hänvisar till att trafiken går ned utan kommentarer och att redaktionens diskussionsurval per automatik skulle vara icke-representativt för lyssnarintresset.

Mot detta skulle jag vilja ställa påståendet att: Vad lyssnarna finner mest intressant och vad som kommenteras mest är inte på något sätt synonyma, utan påfallande ofta helt orelaterat.

Trafiken till Studio Etts sidor är, till skillnad från exempelvis trafiken till Expressen, inte en direkt faktor för vare sig intäkt eller framgång. Studio Ett har 460 000 lyssnare varje dag och det är inte klick. Många går förvisso in på hemsidan (bland annat för att efterhandslyssna på nätet), men en försvinnande liten minoritet av lyssnarna går in på deras webb i syfte att läsa kommentarer och av dessa är det en bråkdel som skriver dem.

Den snabbkoll jag gjorde gav ett snitt på 56,2 kommentarer per sändningsdag. Märk också att detta gäller enskilda kommentarer, inte enskilda kommentatorer, så antalet personer som har kommenterat är lägre (bl.a. p.g.a. att det är möjligt för samma person att signera med olika alias, samt naturligtvis att samma alias kommenterat mer än en gång i en diskussion). Det är alltså drygt 0,01% av lyssnarna som ”gör sin röst hörd” i kommentarerna.

Det kan även tilläggas att det i snitt var dubbelt så många som gillade ett inslag jämfört med hur många som kommenterade det och då de ickekommenterade inslagen i snitt hade fler gillningar än de inslag som fått kommentarer pekar det på att lyssnarintresset har ett annat fokus än kommentatorsintresset. Dock: fortfarande rör det sig om ett urval av 0,02% av lyssnarna och mätt över en vecka.

Kort sagt: Att tro sig vara representativ för lyssnarintresset när ens åsikt delas av en trolig minoritet av den tiondels promille av lyssnarna som kommenterar på Studio Ett är minst sagt en intressant självbild.

4 Comments

 1. Nils Wernberg
  6 november, 2012

  Att det hittills kommit så få kommentarer på redaktionsbloggen kan bero på att man inte öppnade för kommentarer förrän efter ett par dar. Jag ville kommentera när jag läste, men de två första dagarna var det inte möjligt.
  Jag hade därför ingen aning om att det var öppet förrän jag följde din länk.
  Jag har full förståelse för de flesta punkterna i nyheterna, men det här med att bara ha fältet öppet en enda dag och dessutom bara under kontorstid gillar jag inte.
  Jag mejlade Anne Lagercrantz om detta och fick svaret att de överväger möjligheten att förlänga med några dar. Hoppas det blir så.

  • André
   7 november, 2012

   Väntalitenu: skulle det bara vara öppet en enda dag?
   Jag missade det helt!
   Det sätter det hela i ett helt annat perspektiv.

   Tack!

 2. Nils Wernberg
  8 november, 2012

  Japp, enligt det svar jag fick ”finns planer redan nu att vi kan ´nyöppna´ artikeln även dagen efter publicering, så fort vi har folk på jobbet igen”.
  Ursprungligen var det alltså bara tänkt att gälla en enda dag fram till kl 18.
  Det var det jag reagerade på.

 3. Nils Wernberg
  9 november, 2012

  Jag antar att tanken bakom att ha fältet öppet en enda dag var att redaktionen skulle kunna vara närvarande i debatten. Om de öppnar flera dar blir det flera debatter att hålla reda på vilket kommer att ta för mycket tid från det de verkligen är till för; att ”göra radio”. En lösning på detta skulle kunna vara att de som Ring P1 tilllsätter en dialogredaktör.
  Det jag skrev om att det blir samma gamla gäng i debatterna gällde framför allt om debatter som pågår mer än tre dagar. Det är också ungefär efter den tiden som påhoppen och invektiven börjar komma.Även de mest hätska deltagare brukar hålla sig lugna i början. Men som du påpekar finns samma risk om man bara har öppet en enda dag mellan 10 och 18. (Därför gillar jag också SVT Debatts:s beslut att stänga fälten efter tre dygn, förutsatt att de nu håller det löftet.)
  En annan sak som jag inte riktigt fått klart för mig är om den här nyordningen innebär att redaktionen helt tar över modereringen och säger upp avtalet med Interaktiv Säkerhet.