Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 09 jan 2012, and is filled under Guide.

Current post is tagged

, ,

Toppkommentator? Hur funkar det?

Toppkommentator i Facebook CommentsEn av de vanligaste sökträffarna till Ingen kommentar är olika varianter av ”toppkommentator aftonbladet”, ofta kombinerat med frågan hur processen att bli toppkommentator går till (se tabell i slutet av detta inlägg för alla söktermer). Därför kommer nu här en förklaring av vad begreppet toppkommentator innebär, samt hur du blir utsedd till det.

Vad är en toppkommentator?

En toppkommentator är en person som fått många svar och gillanden på sina inlägg i Comments, Facebooks kommentarssystem (även kallat ”socialt plugin”) för externa siter. I Sverige används Comments av bl.a. Aftonbladet.se sedan hösten 2011.

För att någon ska bli toppkommentator krävs att kvoten mellan inlägg och svar samt gillanden är fördelaktig, d.v.s. ett fåtal inlägg med många svar ger större chans att hamna som topp än många inlägg med ett fåtal svar. Detta är dock inte någonting Facebook aktivt informerar om.

Hur kan jag bli toppkommentator?

Om du har målet att bli toppkommentator finns då två metoder:

 1. skriv riktigt bra och populära inlägg
 2. manipulera systemet

Av de bägge är det första det avsevärt svåraste, medan det andra är förvånansvärt lätt och till och med gynnas av hur Comments är designat. Den som siktar mot toppen har följande faktorer att arbeta med:

 • snarhet – att vara tidigt ute och kommentera
 • inläggstyp – är det ett svarsinlägg eller inte?
 • positiva reaktioner – gilla-knappen
 • svar – att få så många svar som möjligt

Helt enkelt gäller det att oavsett metod vara tidigt ute (gärna först), starta en diskussionstråd (d.v.s. inte klicka ”svara” på någon annans inlägg), att många klickar gilla, samt att många svarar på inlägget.

Metod 1 kräver alltså en hyfsad dos tur och talang: dels måste du ha turen att läsa artikeln snart inpå dess publicering och dels måste du även vara en talangfull skribent som kan författa ett engagerande och uppskattat inlägg (även turen att folk som vet att uppskatta ditt inlägg läser det).

Metod 2 däremot kräver enbart en inarbetad strategi. En strategi som är ganska tydligt förekommande på exempelvis Aftonbladet.se och kan beskrivas som följer: Hårdbevaka den site du vill bli toppkommentator på så att du kan vara först att kommentera när någonting nytt publicerats, skriv någonting ”kontroversiellt” eller populistiskt som andra är garanterade att reagera på, samla ihop så många som möjligt av dina vänner och bekanta att klicka gilla (eftersom det inte finns någon ogilla-funktion i Comments som kan användas för att rösta ned en kommentar kommer varje klick du får att ge en skjuts uppåt) och delta sedan inte så mycket i den efterföljande diskussionen (då det ju försämrar kvoten).

Till sist

Som kanske förstås är metod 2 inte nåt som bör användas eftersom den är direkt ohederlig. Dock hoppas jag att de som använder sig av Comments ska råka sig in på denna sida och bli medvetna om problemet så att de kan åtgärda det (exempelvis någon från Aftonbladet, där de har ett utbrett problem med både falska Facebook-konton och folk som använder sig av metod 2 – ofta i kombination).

Därmed får den här guiden avslutas och jag hoppas ni som läser den fått svar på era frågor. Saknas nåt är ni varmt välkomna att säga till i kommentarerna!

Appendix: lista över toppkommentatorassocierade söktermer november/december

[table id=1 /]

5 Comments

 1. […] Som vanligt lyckas Randall Munroes XKCD sammanfatta saken tämligen exakt. Detta är en av de nötter som måste knäckas för att få en bra kommentarskultur (som jag till viss del tagit upp tidigare). […]

 2. […] kan alltså få en hög ryktesbedömning trots att de förstör på siten (läs gärna inlägget om toppkommentatorer för mer på samma […]

 3. MOB_i_L på Twitter
  26 mars, 2012

  En Toppkommentator i kategori 1 borde få lön av tidningarna/webbplatserna eftersom hen ökar läsvärdet. Jag är Toppkommentator och har inte fuskat till mig titeln.

 4. André
  27 mars, 2012

  Tack för kommentaren!

  Jag kan inte annat än att hålla med: de toppkommentatorer som bidrar till en seriös diskussion bör uppmuntras!
  Om det är med lön eller ”bara” bonusprylar spelar egentligen inte nån roll (även om det nog kan bli problematiskt/krångligt med lön), men ni förtjänar mer än bara en titel som andra kan fuska till sig.

 5. […] istället för det kronologiska äldsta kommentaren först (det går alltså utmärkt att gamea systemet för att få sin kommentar överst). Förslaget är helt enkelt att ha Äldst som […]