Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 06 maj 2013, and is filled under Användbarhet, Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

Facebook sparkar ut användare på grund av dålig design

Facebook blockar gynekologiinformationSenaste veckan har ett öppet brev till Facebook fått spinn i sociala medier. Det handlar om hur en person blev utsparkad från tjänsten p.g.a. att hon länkat ett blogginlägg med en anatomisk teckning av ett kvinnligt underliv. Facebook tolkade det som pornografiskt, tog bort inlägget från tidslinje och stängde av henne från siten.

Visst, regler är regler och en privat aktör får ha nästan vilka regler den vill för sin tjänst och ibland uppkommer tillfällen där ingen part egentligen gjort fel.

Problemet i det här fallet är att det helt och hållet är Facebooks fel.

Hur gör Facebook fel?

Först och främst är det ett konsekvent inkonsekvent applicerande av regelverket. Detta yttrar sig bland annat i att folk blivit avstängda för kända  konstverk och amningsbilder, medan grupper som lägger upp regelrätt porr får vara kvar (lästips: The difference between titilation and education). Detta är något som Facebook verkligen behöver styra upp, för vinklingen i det tillåtna materialet riskerar att få en betydande andel av medlemmarna att känna sig ovälkomna. Facebooks implementering av regelverket arbetar aktivt för en dålig communitykultur. Det går inte att tillgodose både Reddits värsta besökare och den amerikanska moralhögern och få ett bra resultat. Framför allt som det exkluderar den majoritet som finns mellan extrempolerna.

Sedan är det även ett användbarhetsproblem: det Facebookmoderatorerna reagerat på är den utvalda bilden som representerar inlägget, en bild som i en majoritet av fallen väljs av just Facebooks algoritm eftersom många (de flesta?) inte ens vet att det går att välja en annan bild, samt att bildväljaren försvinner om man delar vidare en länk någon annan lagt upp.

Dålig design i bildvalet

Diskussionen i den vänstra bilden visar att bildväljaren är okänd.
Den högra bilden visar hur anonym bildväljaren är.

Facebook har ett problem, men de kan lösa det.

Filtrering, filtrering, filtrering

Att filtrera innehåll är inget nytt för Facebook. Många webadresser är blockade, reklam hårdriktas efter den demografiska grupp som användaren anses tillhöra och framför allt: det ges namnförslag på personer i foton.

Med en såpass avancerad ansiktsigenkänning som Facebook har – vad är problemet med att utveckla ett filter för igenkänning av vad som klassas som ”stötande” bilder? Redan 1996 fanns det algoritmer som korrekt identifierade en stor andel av testade bilder och det känns inte som att läget borde vara sämre 17 år senare.

Genom dålig design och usel hantering har Facebook sett till att skapa ett problem som inte borde finnas.  De har även skapat ett problem som de relativt enkelt skulle kunna lösa, men vägrar.

Nu är frågan, kommer jag bli avstängd på grund av att jag länkar detta inlägg med bilden ovan?

One Comment

  1. […] påpekats tidigare (bland annat här på Ingen kommentar) har Facebook ett stort problem med synen på […]