Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 03 feb 2014, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, ,

SVT Debatt bygger om för att ”utveckla dialogen”

Logo för SVT DebattIdag meddelade SVT Debatt att de gör om hela siten för att ”utveckla dialogen med läsarna”. Det känns som något de borde gjort åtminstone för 2,5 år sen när de började uppmärksamma problemet, men vad det innebär rent konkret är delvis höljt i dunkel, men ett par tydliga punkter finns med:

  1. anställer en dialogredaktör som ska arbeta journalistiskt i kommentarsfälten och på sociala medier.
  2. inför öppettider: Kommentarsfälten kommer att hållas öppna när redaktionen finns på plats, vanligtvis mellan 9 och 17 på vardagar.

Eller ja, punkt ett är kanske inte helt tydlig ändå. Vad det innebär att jobba journalistiskt i kommentarsfält och sociala medier behöver nog definieras lite, annars är det lätt att anta att det kommer innebära att ”hitta provocerande åsikter och skicka ut dem på twitter för att locka läsare”.

Punkt två är ett effektivt sätt att begränsa kommentarsdemografin – de som kommer ha möjlighet att kommentera är de som har tillgång till både ledig tid och uppkopplad dator under normal arbetstid. Men visst, om de kollat vilka tider det är exempelvis störst andel icke-haverister / -propagandister bland kommentatorerna och det sammanfaller med arbetstid, så känns det som motiverat utifrån att:

SVT Debatt värnar om det fria ordet, det har vi alltid gjort. Utvecklingsarbetet ska leda till att ännu fler röster, perspektiv och åsikter kommer till tals i våra debatter. / SVT Debatt utvecklar dialogen med läsarna

Som kanske kan anas är jag p.g.a. hur det tidigare hanterats en smula skeptisk till hur det kommer lyckas, men tro mig, jag hoppas de lyckas.

[uppdatering 140204

SVT Debatt utvecklar dialogredaktörens roll lite i ett inslag i SVT:s Kulturnyheter:

Vi ska vara mer närvarande där och inte bara moderera bort saker utan även svara, ställa motfrågor, be om förtydliganden / Josefin Ziegler, projektledare

Inslaget föranleddes av en namninsamling på 1046 namn mot SVT Debatts undermåliga moderering lämnats in. Namninsamlingen kräver bland annat att Interaktiv Säkerhet ersätts med in-house moderering för att det ska bli bättre. Läs mer om namninsamlingen hos GP.]

Kommentarer inaktiverade.