Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 16 sep 2015, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, ,

Facebook inför ”tummen ner” [uppdaterat: ingen dislike, utan en sympati-knapp]

I think people have asked about the dislike button for many years. Today is a special day because today is the day I can say we’re working on it and shipping it […] What they really want is the ability to express empathy. Not every moment is a good moment. / Mark Zuckerberg

Många medier rapporterar idag att Facebook, efter många om och men, planerar att skapa en ogilla-knapp. Vissa är lyriska, medan andra är mer skeptiska till dess nytta.

[Uppdatering 2015-09-16:

Då väldigt många medier felrapporterat detta och jag tyvärr inte källgranskade ordentligt blev det fel här också.

Det Facebook siktar på att införa verkar egentligen vara en knapp för att visa att man sympatiserar med personen, d.v.s. kan hålla med om känslan personen presenterar genom sitt inlägget och inte bara gilla det som hänt. En klart bättre idé än en tummen ner.

Nedan följer resten av originalinlägget.]

I korthet är nackdelen att möjligheten för trakasserier att ta det lilla extra steget (bl.a. genom att de som inte orkar komponera en elak kommentar ändå på ett enkelt sätt kan visa ogillande, eller att de som trakasserar konsekvent lägger en ogilla på varje selfie). Den lilla, lilla fördelen är att det går att visa sitt ogillande av t.ex. hatiska kommentarer eller att nån har haft otur (är ju lite tvetydigt att gilla en uppdatering om t.ex. ett brutet ben).

Ett sätt att lösa problemet är att låta den som skapar inlägget välja om det ska vara gilla- eller en ogilla-möjlighet (eller båda, för att skapa en enklare omröstning). Det ger användaren kontroll över responsen och ger möjlighet att skydda sig lite mot oschyssta personers infall.

För mer om upp- och nedröstning rekommenderar jag det gamla inlägget om karmasystem.

Kommentarer inaktiverade.