Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 14 sep 2011, and is filled under Användbarhet, Noterat.

Current post is tagged

, , , ,

DN ändrar kommenteringen (igen)

Jag skrev tidigare om att DN:s information att en artikel går att kommentera riskerade att ta bort fokus från texten till förmån för kommentering. Detta har nu åtgärdats genom att kommenteringsinfon har flyttats från mellan ingressen och brödtexten till slutet av texten.

DN.se - flyttad kommentarslänk

But wait, there’s more!

Flytten av kommentarsinfotexten är dock inte allt som hänt, utan som synes är har de även flyttat kommenteringen till en separat sida (under debatt/essä, klicka på bilden nedan för större version). Beroende av hur det är planerat att fungera kan det bli både negativt och positivt.

Negativt p.g.a. att ett extra klick ”kostar” DN.se - kommentarssidakommentarer, där de som kommenterar är de som är lite extra engagerade att skriva av sig – d.v.s. i rådande kommentarskultur riskerar det bli en ännu större överrepresentation av de grupper som ses som problematiska p.g.a. att färre av de övriga brinner så mycket för kommentarer att de klickar sig vidare.

Positivt förutsatt att samma kommentarssida får ta hand om fler av artiklarna inom ett ämne. Med lite tur skulle det kunna ge en samlad diskussion.

Systemet i övrigt verkar inte ha förändrats, utan det är samma setup med tio  visade kommentarer i taget efter att de klickats fram (med alternativ att visa fler), samt omvänd kronologisk ordning.

Förslag

När nu kommentarerna är på en separat sida: låt dem ta plats.

  • Visa 20+ kommentarer när sidan laddas (och ha alternativ att visa fler istället för att klicka till nästa sida med kommentarer).
  • Visa kommentarerna kronologiskt (d.v.s. lägg dem i den ordning de kom in med den senaste sist).
  • Lägg textinmatningsfälten sist – efter det som redan skrivits (för att ge incitament att läsa det som redan skrivits framför att som nu ge incitament att skriva innan läsning).
  • Låt kommentatorer skriva mer än 500 tecken åt gången. En ovan skribent klarar sällan att skriva kort och koncist, utan behöver utrymme att utveckla sina resonemang.

Sammantaget blir det mer av ett diskussionsforum än ett traditionellt kommentarsfält, något som i sig ger en bättre möjlighet till dialog.

(i förslagen ovan förutsätts f.ö. aktiv relevansmoderering, samt redaktionsdeltagande i diskussionen)

Kommentarer inaktiverade.