Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 01 aug 2014, and is filled under Användbarhet, Strategi.

Current post is tagged

, , , ,

Bekräftade identiteter: en bra idé – för vissa.

Ibockad rutaDen amerikanska siten SeeClickFix, där medborgarna kan rapportera in trasiga i kvarteret eller staden så att kommunen kan fixa dem, införde verifierade identiteter för några månader sen.

Men varför behöver användarna bekräfta identiteter på ett rapporteringsverktyg? (och framför allt: varför tycker jag, som brukar bråka om att anonymitet inte är ett egentligt problem, att det är en bra idé?)

Bekräftad identitet?

En bekräftad, eller verifierad, identitet på en site innebär helt enkelt att siten går i god för att personen / organisationen bakom det bekräftade kontot faktiskt är den som den utger sig för att vara.

Det finns, förenklat, två anledningar till att bekräfta identiteter:

  1. Användarna vill visa att det verkligen är dem och undvika identitetskapningar.
  2. Siterna vill öka sin trovärdighet inför affärsuppgörelser genom att exempelvis bli identitetstjänster.

Då framför allt Facebook har aspirationer på att bli en identitetstjänst (och är trendsättande) pressas användarna allt oftare att verifiering sina konton, för Zuckerberg och kommentarsfält sedan tidernas begynnelse brukar påstå att den som har ett ”riktigt namn” står för sina åsikter och sköter sig bättre (även i nån form av resonemang om att det skulle göra åsikten mer ”rätt” eller trovärdig), trots avsaknad av bevis för tesen.

Vad gör SeeClickFix rätt?

Sitens tema visar helt enkelt vem som är relevant att verifieras. Istället för att ”alla” ska bekräfta sin identitet är det bara motsvarande stats- / kommunanställda som har valet att bekräfta – de som kan lova att någonting ska fixas och utföra jobbet.

För när det kommer ned till den grundläggande kommunikationen så är det extremt få som behöver verifiera sin identitet, i stort sett enbart offentliga personer eller personer med offentliga/officiella uppdrag. (Som exempel kan ett musikcommunity ha bekräftade identiteter för de kända musiker som är registrerade och verifiera amatörerna vartefter de etablerar sig.)

Att alla användare av en sociala media-plattform ska vara verifierade är som att kräva att alla ska registrera sina identitetshandlingar när de rör sig i en lokal – det kan vara vettigt i en säkerhetsklassad zon, men i gallerian är det bara ett uttryck för överdriven kontroll och misstro.

Så, grundtipset är än en gång: lita på användarna och krångla inte till det i onödan.

Kommentarer inaktiverade.