Ingen kommentar
MediaCreeper

Information

This article was written on 07 jun 2012, and is filled under Noterat.

Current post is tagged

, ,

”Comments are closed” – Expressen stänger kommenteringen

[Uppdatering: Detta gällde tydligen enbart Mattsons egen blogg, se kommentarerna nedan, men min kritik mot Expressens kommentarshantering står kvar]

Sting-logoSom många redan uppmärksammat idag har Expressens Thomas Mattsson släppt nyheten att Expressen med omedelbar verkan stängt möjligheten att kommentera (tyvärr har jag suttit i bilen halva dan och inte hunnit skriva nåt förrän nu). Anledningen som ges är att det helt enkelt är för många som använder kommentarsfältet för osaklig pseudodebatt och propaganda.

En dagstidning som värnar tryck- och yttrandefrihet, måste också värna rätten att låta även obekväma röster komma till tals. Men den som formulerar sig på Expressen.se måste följa våra regler om att hålla god ton, och om det förtroendet missbrukas – då måste vi ta vårt redaktörsansvar. / Thomas Mattsson, chefred. Expressen

Det är bra att Expressen förstått att de hittills inte kunnat hantera kommentarerna, men det är tråkigt att de inte kunde lagt resurser på att styra upp det rätt (även om försök att förändra har gjorts).

Hur kunde det gå så snett?

Tyvärr är det nog den medielogik som innebär jakten på en omedelbar reaktion som styrt deras val för kommentarerna – samma som ligger bakom löpsedlarnas krigsrubriker – och då blir det de som inte bryr sig om en (nyanserad) diskussion som deltar, medan de andra trängs ut.

Att sedan sätta in hyfsat verkningslösa ”sunt förnuft”-åtgärder i stil med Facebook-login och liknande var ett skavsårsplåster på en skottskada. Saken gjordes inte heller bättre av att Expressen låter sina krönikörer skriva samma sak som florerat i kommentarsfältet och som de nu använder som anledning att stänga det. Det funkar liksom inte att klaga över troll och kommentarsfältherrar och sen både uppmuntra och underlätta för dem.

Som andra påpekat så finns risken att expressendiskussionerna flyttar annorstädes, till forum med mindre insyn, men det är nog ett ickeproblem – de forumen / bloggarna har redan varit parallellexisterande med, och drivit trafik till, Expressens kommentarsfält i många år (om än under olika URL:er). Expressen å sin sida har nog snarare drivit trafik till de sidorna än att fått någon att lämna dem.

Till sist

Till syvende och sist måste jag säga att det är ett bra beslut att lägga ner. Har de inte viljan att verkligen ta tag i problemet annat än med halvdana lösningar är det inte lönt längre. Bättre att erkänna nederlag än att fortsätta bidra till haveristernas framfart.

Det är tråkigt att Expressen inte klarat att ha kommentarer och förhoppningsvis kommer de återkomma någon gång och då i en avsevärt bättre form än tidigare. Ett tips inför det är att skapa sitt eget och inte förlita sig på Disqus, Facebook, Twitter, eller liknande tredjepartsinloggningar där de inte har full kontroll över systemet. Att även göra som SvD och begränsa antalet kommentarer per person och diskussion, samt att införa en ”omvänd” teckenbegränsning – att kommentatorer måste skriva längre än exempelvis 500 tecken (inlägg om detta kommer i framtiden) – kan också vara steg på vägen till ett bra system. Helt beroende av vilken typ av diskussion de vill ha.

Appendix

Ett önskemål är att Expressen sparade en databas med med kommentarer så att det blir möjligt att studera hur deras kommentarskultur har utvecklats över tid. Men med tanke på att de brukar skrota bloggar från tidigare medarbetare så är jag tyvärr inte så hoppfull om deras arkivintresse för nätrelaterade saker.

3 Comments

 1. Irina Halling
  8 juni, 2012

  Hej! Det som hände i går var att Thomas Mattsson valde att stänga kommentarsfältet på chefredakörsbloggen. Det är fortfarande möjligt att kommentera utvalda artiklar på Expressen.se och de kommentarerna förhandmodereras. Dessutom kan man kommentera flera krönikor och övriga Expressenmedarbetares bloggar inom nyheter, sport, nöje. Men naturligtvis har vi ögonen på att diskussionen inte spårar ut.
  Det är ett bra förslag att spara kommentarerna i en databas. Jag ska undersöka möjligheten.
  Och by the way: vi skrotade inga bloggar. Vi insåg att det fanns bättre bloggportaler utanför Expressen. De som bloggade hos oss fick hjälp att spara och överföra sina bloggar till exempelvis wordpress. Vänliga hälsningar Irina Halling, Expressen

  • André
   8 juni, 2012

   Hej och stort tack för rättelsen, Irina! Skrev en uppdatering i huvudinlägget.
   Känns som att Thomas skulle behöva formulera sig lite tydligare för att undvika sån här ryktesspridning ;)

   Ang. skrotande av bloggar så: nja.
   Jag läste en en diskussion Thomas hade med en f.d. Expressen-journo via twitter där kontentan var att det inte fanns något intresse att ha kvar f.d. medarbetares bloggar. Antingen formulerade han sig lika klantigt som i sin blogg, eller så har han någon policy som inte nått ut till dig.
   (jag talar alltså inte om den allmänna bloggportal ni hade, utan de bloggar som t.ex. Anders Nunstedt mf.l. har under expressen.se/blogg)

 2. […] samband med Thomas Mattsons kommentarsnedstängning ett inlägg kallat Dåliga artikelkommentarer? Skyll inte på läsarna! skrev Leo Wallentin, […]